MI SE NE BORIMO ZA TERITORIJE, NEGO ZA LJUDE Lavrov upozotrio: Evropljani treba da se plaše svojih vlada

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 08:10

"MI SE NE BORIMO ZA TERITORIJE, NEGO ZA LJUDE" Lavrov upozotrio: "Evropljani treba da se plaše svojih vlada"

Građani zapadnih zemalja treba da se plaše svojih sopstvenih vlada koje prigušuju zdravorazumske glasove.

On je dodao da je bilo momenata kada se moglo nadati da će se nakon Hladnog rata Zapad ponašati pristojno i da će biti moguće govoriti o bezbednom prostoru od Lisabona do Vladivostoka, međutim, "očekivanja se nisu ispunila".

Diplomata je istakao da je Rusija spremna i "delovaće" na bojnom polju u okviru ukrajinskog sukoba.

- Svakako, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ličnosti kao što su visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i praktično cela američka administracija govore o nanošenju strateškog poraza Rusiji na bojnom polju. Oni ne govore o pregovorima, već o bojnom polju. Spremni smo da nastavimo da delujemo na njemu i nastavićemo to da činimo. Mi znamo za šta se borimo - poručio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi koreni problema čovečanstva nakon formiranja Ujedinjenih nacija su u tome što je Zapad kategorično odbijao da deluje, poštujući suverenu ravnopravnost svih ostalih zemalja, on nastavlja da razmišlja i deluje koristeći kolonijalne metode.

Lavrov je istakao da bi UN postale efikasan međunarodni instrument, mora se ispunjavati Povelja UN i neophodno je vratiti se obavezama koje su bile svečano objavljene, potpisane i ratifikovane.

Rusija u sukobu u Ukrajini ne ratuje za teritorije, nego za ruske ljude, za svoju istoriju, religiju i jezik, naglasio je Lavrov.

- Razumete li, to je pristup kao na pijaci: ja tebi, ti meni. Mi se ne borimo za teritorije, nego za ljude, za našu istoriju, religiju, ruski jezik koji je zvanični jezik celog sistema Ujedinjenih nacija u koji sada jednostavno lome, i to ne samo u Ukrajini, nego i u drugim zemljama Evrope, u baltičkim zemljama. Svi ćute - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da li je "moguć mir na osnovu razmene teritorija".

Lavrov se, takođe, zapitao šta bi bilo kada bi, na primer, Švajcarska zabranila francuski ili nemački jezik, ili Irska engleski, a Belgija flamanski.

- To se ne može ni zamisliti. U Finskoj živi 5,2 odsto Šveđana, a švedski jezik je državni. U Ukrajini ima najmanje 20 odsto etničkih Rusa, a oni koji govore i misle na ruskom jeziku je više od 50 odsto. Prema tome, nije stvar u teritorijama -  naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ispunjava naredbu da uništi bilo kakvo ispoljavanje ruske civilizacije na teritoriji svoje zemlje, u kojoj su njegovim prethodnicima, istim takvim radikalima i neonacistima, dozvolili da izvedu državni prevrat s glavnim ciljem da se Ukrajina pretvori u instrument obuzdavanja i ugrožavanja bezbednosti Rusije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.