METEOROLOG O BEOGRADSKOJ ZIMI: Ovo je datum za poslednji snežni pokrivač - januar visoko na listi najtoplijih, a hoće li nas MART iznenaditi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2023, 08:30

METEOROLOG O BEOGRADSKOJ ZIMI: Ovo je datum za poslednji snežni pokrivač - januar visoko na listi najtoplijih, a hoće li nas MART iznenaditi?

Nedeljko Todorović procenjuje da je verovatnoća da nas Baba Marta iznenadi 50 posto.

Meteorolog Nedeljko Todorović ocenjuje da će ovaj januar završiti na listi najtoplijih na drugom mestu. Verovatno će, navodi, od sledeće sedmice biti jedan do dva dana sa snegom i maksimalnim temperaturama do tri stepena. Ističe da imamo, kako to voli da kaže, beogradsku zimu. Leto je daleko, ali poručuje da će biti manje vruće i manje sušno nego prošlo.

Nedeljko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Todorović kaže da će maksimalna temperatura u Beogradu ove sedmice biti deset stepeni, koliko se prognozira sutra, a da će onda narednih dana pasti na osam, sedam i šest stepeni.

- Tu bi bilo svakog dana uglavnom pomalo kiše, one kratkotrajne. U noćnim satima eventualno neka pahulja može da promakne. U subotu je možda izvesnija neka kiša u trajanju od nekoliko sati, pa čak uveče i da bude kratkotrajnog snega - navodi meteorolog.

Navodi da je mala verovatnoća da se taj sneg zadrži na tlu, možda na travnjacima ili automobilima i krovovima.

- Sledeća sedmica, znači od nedelje 5. februara, pa negde bar do 10. ili 12. februara, a možda i do 15. februara, onih poslednjih dana nisam siguran, opet će da dođe nešto malo hladnije vreme u odnosu na ovu sedmicu. Velika je verovatnoća da bude bar jutarnjih mrazeva, to znači minus 1, 2 i 3 stepena - prognozira Todorović za RTS.

Verovatno će, kaže, u sedmici od 5. februara pa nadalje biti jedan do dva dana sa snegom i neki manji snežni pokrivač, s maksimalnim temperaturama do tri stepena. Ističe i da je do sada u januaru u Beogradu u centru grada bio samo jedan, kako kaže „minus nula zarez jedan“, tako da je stvarno toplo. Kaže da će januar da završi na listi najtoplijih na drugom mestu.

Todorović procenjuje da je verovatnoća da nas Baba Marta iznenadi 50 posto.

- Datum poslednjeg snežnog pokrivača, mislim da je 5. mart, a srednji datum padanja snega posle toga je mislim 22. ili 23. mart. To znači pola-pola, jer neki put padne posle tog datuma, a neki put pre - objašnjava meteorolog.

Napominje da bi bilo prehrabro da unapred tvrdi kakvo će vreme biti, ali da će mraza biti u nekim danima u martu.

- Ja to zovem beogradska zima. A leto je daleko, ali biće manje vruće i manje sušno nego prošlo. To mogu da kažem - poručio je Nedeljko Todorović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.