METEOROLOG IZNEO PROGNOZU ZA PROLEĆE: Kiša će često PADATI, a evo kada nas očekuju NEPOGODE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 14:26

METEOROLOG IZNEO PROGNOZU ZA PROLEĆE: Kiša će često PADATI, a evo kada nas očekuju NEPOGODE!

Mnogima se prognoza neće dopasti

Meteorolog Nedeljko Todorović je istakao da je februar bio izuzetno topao, čak najtopliji u poslednjih stotinak godina. Naveo je da su ekstremi u klimatskom području nešto što se dešava povremeno, ali da je ovo izuzetno toplo vreme prijatno za većinu ljudi i da povoljno utiče na rast temperature voća i povrća.

Todorović je naglasio da je mart doneo veoma malu količinu kiše, daleko ispod prosečnih vrednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Istakao je da će biti kiše svaki četvrti dan, ali da su u pitanju male količine.

Meteorolog je najavio da nas od kraja aprila očekuju dosta kišoviti periodi, kao i pljuskovi i nepogode u maju i junu.

Naglasio je da su takve nepogode uobičajene svakog leta, ali da se javljaju usko lokalizovano na malom prostoru. Takođe je istakao da je nemoguće prognozirati u kojim mestima će biti ekstremi, ali da su najčešće zahvatili zapadnu Srbiju i planinske delove.

- Od kraja aprila, pa u maju i junu biće dosta kišovitih perioda. Biće pljuskova i nepogoda, što je uobičajeno svakog leta. To će se dešavati, samo zavisi u kom regionu Srbije i na kojim mestima, pošto su te nepogode usko lokalizovane na malom prostoru i zahvataju mali broj mesta u jednom danu, pa posle par dana zahvate druga mesta. Nemoguće je prognozirati u kojim mestima će biti ti ekstremi, ali najčešće se javljaju na zapadu Srbije i u planinskom delu, nego u ostalim krajevima. Prošlog leta su češće bile u Vojvodini, gde smo imali olujne vetrove. Prošle dve zime su takođe bile nadprosečno tople, ali je pao sneg u aprilu mesecu. To su sve zanimljivosti odstupanja i događanja, svake godine je priča za sebe - dadao je meteorolog.

Izvor: Srbija Danas/Republika/Autor:D.B./Prenela:D.G.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.