MERAPI POČEO DA DIVLJA: Velika erupcija vulkana, lava se sliva dužinom od 1.500 metara (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 09:58

MERAPI POČEO DA DIVLJA: Velika erupcija vulkana, lava se sliva dužinom od 1.500 metara (FOTO/VIDEO)

Za sada je nivo uzbune na drugom najvišem nivou

Najaktivniji vulkan u Indoneziji, Merapi na ostrvu Java, danas je ponovo počeo da izbacuje oblake vrele pare i užarenu lavu koja se niz padine spuštala dužinom od 1.500 metara.

- Bio je to najduži tok lave na planini Merapi otkako su vlasti u novembru podigle nivo opasnosti od ovog aktivnog vulkana - rekla je Hanik Humaida, šef Centra za vulkanologiju i ublažavanje geološke opasnosti, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Innalillahi..

Gunung Merapi siang ini kembali menunjukkan aktivitas vulkaniknya dg cukup besar & membuat warga was² | Semoga smua baik² saja.. Al-Fatihah 🤲 #gunungmerapi (27/Jan/2021) pic.twitter.com/yidTmc8lpH

— 🏴𝑨𝒔𝒚𝒊𝒒𝒂𝒉🏴 (@QaillaAsyiqah) January 27, 2021

, rekla je ona, i naglasila da bi stanovništvo trebalo da se drži dalje od postojeće opasne zone od 5 kilometara oko kratera.

Najaktivniji indonežanski vulkan na planini Merapi sa nadmorskom visionom 2.968 metara nalazi se na gusto naseljenom ostrvu Java i u blizini grada Jogjakarte i i u poslednje vreme je više puta eruptirao oblacima lave i gasa.

Mount Merapi spews volcanic materials in Yogyakarta, Indonesia, as it continues to erupt on Tuesday. #volcano pic.twitter.com/iAXNwqjcVE |@chinadaily

— IG: Merapi Uncover (@merapi_uncover) January 26, 2021

Tokom njegove poslednje velike erupcije 2010. godine poginulo je 347 osoba i evakuisano je 20.000 stanovnika.

Sekitar pukul 13.30 WIB siang tadi gunung Merapi Yogyakarta kembali mengalami Erupsi besar pic.twitter.com/P8dbmBfLQ9

— ꦩꦸꦂꦠꦝ (@MurtadhaOne1) January 27, 2021

Indonezija, arhipelag sa više od 250 miliona ljudi, nalazi se na takozvanom "vatrenom pojasu Pacifika", području snažnih seizmičkih aktivnosti i vulkanskih erupcija, u kome naučnici nadgledaju više od 120 aktivnih vulkana, navodi agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.