MELONIJEVA OPLELA PO TITU I PARTIZANIMA: Italijani se okupili na obeležavanju Dana sećanja na žrtve fojbi

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 16:56

MELONIJEVA OPLELA PO TITU I PARTIZANIMA: Italijani se okupili na obeležavanju Dana sećanja na žrtve fojbi

Dan sećanja na žrtve fojbi ustanovljen je 2004. godine

Italijanska premijerka Đorđa Meloni stigla je u Trst na ceremoniju Dana sećanja na žrtve fojbi, serije masovnih ubistava koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i na slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem i neposredno nakon Drugog svetskog rata.

Meloni je u Trst stigla u pratnji potpredsednika vlade i ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoljnih poslova Antonija Tajanija. Prisutni su, između ostalih, bili ministar kulture Đenaro Sanđulijano, ministar za odnose sa parlamentom Luka Ćirijani i ministar sporta i omladine Andrea Abodi, navodi Ansa.

- Ovde smo da još jednom u ime institucija ove Republike zatražimo oproštaj za ćutanje koje je decenijama obavijalo dešavanja na našoj istočnoj granici i da se poklonimo svima onima iz Istre, Julijske krajine i Dalmacije, koji su, kako bi ostali Italijani, rešili da napuste sve, domove, imovinu, zemlju da bi ostali sa jedinom stvari koje Titovi komunisti nisu mogli da im oduzmu - njihov identitet - rekla je Meloni.

Gradonačelnik Trsta Roberto Dipijaca dodao je da pojedini poslanici levice i levog centra "i dalje smatraju neprimerenim da Titu oduzmu počasti", podsetivši da je fojba, kako navodi, italijanska tragedija i pozvao ih da "budu deo ovog istorijskog trenutka" promene.

, državnim zakonom, kako bi se "očuvalo i obnovilo sećanje na tragediju Italijana i svih žrtava fojbe, na egzodus Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz svojih krajeva nakon Drugog svetskog rata i najsloženije priče o istočnoj granici".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"NEOPROSTIVA ZAVERA ĆUTANJA O ZLOČINIMA TITOVIH KOMUNISTA" Oštar govor premijerke Italije na obeležavanju Dana sećanja na žrtve fojbi

Izvor: Blic, 10.Feb.2024

Italijanska premijerka Đorđa Meloni prisustvovala je danas u Trstu ceremoniju povodom Dana sećanja na žrtve fojbi, serije masovnih ubistava koje su nad pripadnicima italijanske etničke zajednice u Istri i na slovenačkom primorju počinili pripadnici jugoslovenskih partizanskih formacija krajem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.