MEDOJEVIĆ O PROBLEMIMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE! Poslanik DF-a nikad otvorenije - sve izneo u javnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021, 22:26

MEDOJEVIĆ O PROBLEMIMA IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE! Poslanik DF-a nikad otvorenije - sve izneo u javnost

Odnosi sa Srbijom moraju biti zasnovani na istorijskom savezništvu

Da sam ja premijer Crne Gore prvo bih zvanično došao u Beograd. Zalagao bih se za sporazume o dvojnom državljanstvu, ali bez prava glasa. Kao neko ko misli o interesima i napretku svojih građana i države, trudio bih se da odnosi Crne Gore i Srbije budu na najvišem mogućem nivou, poštujući suverenost i nezavisnost obe države, kaže Nebojša Medojević, poslanik Demokratskog fronta i lider Pokreta za promene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Verujete li da je početna spoljna politika nove vlasti dobra. Čini se kako se porušeni mostovi saradnje između Podgorice i Beograda još više urušavaju?

- Uvek sam smatrao da je moralna i politička, pa i ljudska obaveza lidera da poštuju glas birača, koji je dat na osnovu političkog programa, ideologije i obećanja političara. Nema nikakve sumnje da je za ovu vladu u najvećem broju glasala pravoslavna većina, na talasu litija, ali i opšteg nezadovoljstva naroda zbog kriminala, korupcije i siromaštva. Politika DF-a je tu bila jasna. , zajedničkoj istoriji, zajedničkim interesima, u skladu sa suverenim odlukama svake države. Interes građana i države Crne Gore je da nam Srbija bude najbliži saveznik i državna politika Crne Gore ne sme nikada da bude na štetu interesa građana i države Srbije.

Sa mnogih relevantnih adresa stižu upozorenja da je Crna Gora pred bankrotom.

- Pogrešna ekonomska politika prethodnog režima koja se bazirala na trgovini, uvozu, nekontrolisanoj i neefikasnoj budžetskoj potrošnji i zaduživanju dovela je zemlju na ivicu ekonomske propasti. Ugrožene su vitalne državne funkcije i dovedeno u pitanje servisiranje osnovnih obaveza države - redovnih isplata zarada u javnom sektoru, socijalnih nadoknada i penzija. Decenijama smo trošili više nego što imamo.

- Trošenju nezarađenog i životu na tuđi račun je došao kraj. Državna kasa je prazna, narodna imovina poharana i opljačkana, proizvodnja i industrija razorene, izvoz skoro da i ne postoji, kamate i dugovi ubrzano jedu ekonomsku supstancu zemlje. Crna Gora je pred bankrotom - kaže Nebojša Medojević.

Da li imate konkretne podatke?

- Crnogorski fiskalni deficit, javni dug je preko sto odsto BDP-a, i za 14 godina je uvećan više od pet puta – sa 700 miliona evra na preko četiri milijarde evra. Svaki građanin Crne Gore dužan je 6.400 evra, nezaposlenost je veća od 16 odsto uz ogromne socijalne razlike, hroničan deficit platnog bilansa je 15 procenata BDP-a. Nelikvidnost privrede se ubrzano uvećava. Ukupan iznos blokiranih računa, 30. septembra 2020. bio je 725,6 miliona evra i za mesec dana je porastao za 18 miliona evra. Pad BDP u ovoj godini će biti najmanje između 17-20 odsto. Depoziti građana i privrede u bankama su u stalnom padu. Od januara do maja pad depozita u bankama iznosio je 193 miliona evra. Ekonomija se ubrzano gasi, nelikvidnost privrede se prenosi na nelikvidnost budžeta, poreski prihodi ubrzano opadaju, dugovi pristižu, nezaposlenost raste, siromaštvo kuca na vrata polovini populacije, stranci povlače novac iz zemlje. Približa se scenario spržene zemlje.

Ko je za takvo stanje kriv i hoće li nova vlast pred licem pravde izvesti one koji su preduzeća prodali u bescenje, enormno se obogatili i doveli narod na rub egzistencije?

- Nakon 75 godina totalitarne vladavine neophodno je odmah sprovesti temeljne političke reforme: lustraciju, suočavanje sa prošlošću, preispitivanje porekla imovine svih državnih i javnih funkcionera, konfiskaciju nelegalne imovine stečene kriminalnim delovanjem, zatvaranje ANB-a i otvaranje tajnih dosijea, krivična odgovornost svih antidemokratskih i kriminogenih struktura i pojedinaca. Sve je to temelj na kome treba graditi pravnu državu i uspostaviti stabilnu demokratiju. Treba pokrenuti ustavne procedure za zabranu rada DPS-a kao političkog krila organizovanog kriminala - naglašava lider "Pokreta za promjene"

Kojim merama Crna Gora može da izađe iz krize, odnosno da li su nova zaduživanja jedan od puteva oporavka?

- Potrebne su korenite reforme. Moramo trošiti samo ono što zaradimo, a zaduživati se pametno. Vlada mora odmah pristupiti pregovorima sa MMF-om, programu reformi i fiskalnog prilagođavanja i rešavanju pitanja servisiranja prispelih obaveza na ime stranog duga. Prethodni režim je najveći deo novca iz inostranih kredita potrošio na finansiranje privatnih korupcionaških aranžmana sa tajkunskim firmama i na neracionalnu budžetsku potrošnju kroz finansiranje nepostojećih radnih mesta na koja su se zapošljavali paraziti iz DPS-a.

- Novac iz kredita, koje sada treba da plati država i narod, nije išao na investicije, u otvaranje novih fabrika i radnih mesta, infrastrukturu, nauku i obrazovanje, izgradnju bolnica, škola i domova za stare, kredite poljoprivrednicima i podršku malim preduzetnicima, već na megalomanske javne radove i nabavke iza kojih su stajale tajkunske firme bliske prethodnom režimu. Vlada mora odmah da napravi radikalno kresanje svih nepotrebnih troškova administracije i pripremi novu sistematizaciju radnih mesta. Zbog posledica pandemije u 2020. godini izgubljeno je 20 odsto radnih mesta u privatnom sektoru, a nijedno u javnom sektoru - priča Medojević.

Hoće li biti preispitivanja privatizacija, prodaje elitnih lokacija na crnogorskom primorju, divlje gradnje ogromnih turističkih kompleksa bez dozvola... kako su godinama najavljivali?

- Revizija svih privatizacija za koje postoji sumnja da su bile korupcionaške je nužna mera za ozdravljenje našeg teško bolesnog društva i početna pozicija svakog uspešnog plana vlade za borbu protiv korupcije. Nažalost, ova vlada je promovisala sasvim drugi pristup i ne želi da se bavi ovim pitanjem. Njen stav je da procesuiranje Đukanovića, nije prioritet, jer bi to produbilo podele, te da je on zaslužan za obnavljanje nezavisnosti Crne Gore što ukazuje na sumnju da je ova vlada formirana od tranzicionog krupnog kapitala iz okruženja vlasnika medijskog koncerna "Vijesti" i delova crkve, napravila pogodbu sa Đukanovićem, da se zločini i kriminal iz prethodnih 30 godina ne procesuiraju. Nažalost, Crna Gora ovakvom politikom neće obezbediti ni minimum pravde žrtvama režima Đukanovića, koje je progonio, opljačkao, osiromašio i diskriminisao.

Može li se nova vlada ozbiljno obračunati sa korupcijom i kriminalom kako to zahteva i Evropska unija?

- Ova vlada je, po svemu sudeći, nastala pogodbom sa Đukanovićem. On se obavezao da će mirno da preda vlast, a vlasnici "Vijesti" i delovi crkve da će biti aboliran od krivične odgovornosti. Samim tim, vlada je pristala da deli moć sa kriminalnom organizacijom koju vode braća Đukanović. Kohabitacija demokratije i mafije je nemoguća. Posebno ne u Crnoj Gori gde je mafija srasla sa državnim institucijama i danas je nemoguće povući liniju i reći gde prestaje mafija, a počinje država. Ova vlada je zato i formirana bez najjačeg političkog faktora, Demokratskog fronta, jer su svi dobro znali da mi nikada ne bismo bili deo jedne takve pogodbe i da bi ta vlada ušla u beskompromisan obračun sa zaostavštinom Đukanovićeve diktature. Njegova organizacija i dalje kontroliše policiju, tajne službe, tužilaštvo, sudove, banke, privredu, medije, NVO. Očekujem da je verovatniji scenario da DPS uđe u vladu Krivokapića, nego da ova vlada pokreće bilo kakvu ozbiljnu kampanju protiv korupcije i mafije.

Može li stara policijska „garda” koja je tri decenije bila batina u rukama režima biti ta koja će kriminalcima, ali i brojnim političarima staviti lisice na ruke?

- Naravno da ne može. Sektor bezbednosti je zbog srastanja sa mafijom i DPS-om, postao ključni logistički mehanizam za funkcionisanje crnogorske mafije, koja je već postala bezbednosna pretnja interesima SAD, Velike Britanije i Nemačke. Bez radikalnih reformi i čišćenja ovih službi od poslušnika Đukanovića i vojnika mafije, nikakva ozbiljna borba protiv ove organizacije nije moguća - zaključuje Nebojša Medojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.