Izvor: B92, 02.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDOJEVIC: EVRO CE PODSTACI CRNOGORSKU VLADU NA REFORME

Podgorica -- Direktor Centra za tranziciju i clan G17 Nebojsa Medojevic ocenio je da ce uvodjenje evra kao zvanicnog sredstva placanja u Crnoj Gori podstaci vladu premijera Filipa Vujanovica na dalje ekonomske reforme. "U svakom slucaju, uvodjenje evra, uz pritiske koji dolaze iz medjunarodne zajednice i iz unutrasnjeg civilnog sektora i opozicije, naterace ovu ali i svaku sljedecu vladu da konacno pristupi radikalnim ekonomskim i institucionalnim reformama", istakao je Medojevic. On smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ce evro "najvaznijim balkanskim politicarima, pa tako i crnogorskim, izvuci iz ruku mogucnost da zloupotrebljavaju monetarnu politiku, kroz stampanje para i kroz finansiranje javne potrosnje".

Isticuci da je marka u Crnoj Gori pokazala sve dubioze i deficite privrede i naterala politicku elitu da pocne da ih resava, Medojevic naglasava da ce isti slucaj biti i sa evrom. "Uvodjenje evra ce olaksati placanje prema inostranstvu, ukinuce se neki sitniji tranzicioni troskovi, medjutim to ima i svoju psiholosku komponentu. To znaci da ce sada biti lakse uporedjivati ekonomske perfomanse zemalja evro-zone i perfomanse jedne male siromasne ekonomije kakva je crnogorska", kaze Medojevic. Kada je rec o negativnim aspektima, Medojevic istice: "Ni crnogorska vlada ni Centralna banka nisu usvojile zakon protiv pranja novca. S druge strane, treba ocekivati probleme sa aspekta nelikvidnosti budzeta i krize budzeta, jer su budzetski prihodi izuzetno mali".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.