Izvor: B92, 10.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MEDIJI ZA DEMOKRATSKU EVROPU"

U beogradskom Hotelu "Interkontinental" u nedelju je pocela trodnevna medjunarodna konferencija pod nazivom "Mediji za demokratsku Evropu". Konferenciju organizuje Asocijacija nezavisnih elektronskih medija u saradnji sa Savetom Evrope. Konferenciju je otvorio jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. Kako javlja B92, Kostunica je naglasio da "novo oslobadjanje drustva zahteva novo oslobadjanje medijske scene, a to je nimalo lak posao, a odgovornost je velika". On je naglasio da stampa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora biti slobodna, ali da slobode nema bez odgovornosti, a to je odgovornost prema publici, prema privatnosti, trzisno-finansijskim tokovima. Kostunica je rekao da ne veruje u istinski slobodne medije, a da nisu i finansijski nezavisni. "Verujem da cemo uskoro svi zajedno izgraditi novo demokratsko drustvo, jednu lepu i pomalo dosadnu zemlju", porucio je jugoslovenski predsednik. Ucesnike Konferencije zatim je pozdravio predstavnik OEBS za medije Frajmon Duve.

Prema recima predsednika ANEM Verana Matica, ova konferencija predstavlja realizaciju zakljucaka prve takve konferencije koja je odrzana u decembru 1998. godine u Beogradu, i koja je "prakticno otvorila proces ukljucivanja ovdasnjih medija u evropske i institucije i trendove". "Ova konferencija danas znaci pocetak ozbiljne transformacije medijskog sistema u Jugoslaviji. Celokupni medijski sistem treba transformisati, a mi smo za ovu konferenciju odabrali dve teme koje nam se cine najurgentnijim, a to su transformacija drzavnih medija - radija i televizije, kao i transformacija sistema za raspodelu frekvencija. Mislim da je to nesto sa cim sto pre u ovom reformskom procesu trebada se suocimo kako bi ozbiljno otvorili procese koji bi nasu regulativu i praksu uskladili sa evropskim, ako mislimo da se ukljucimo u tu Evropu, u prvom redu institucionalno. Prema prvim informacijama, interes za ovu konferenciju je izuzetno velik i ovde i napolju, i meni je izuzetno drago sto i kod nasih vlasti postoji ozbiljan pristup ovoj konferenciji. O tome dovoljno govori cinjenica da ce je otvoriti predsednik Vojislav Kostunica", zakljucuje Matic u izjavi Radiju B92.

Jugoslovenski ministar za telekomunikacije Boris Tadic izjavio je da ce njegovo ministarstvo formirati savet za medije i ekspertske timove za odredjene oblasti. On je dodao da je Ministarstvo zavrsilo analizu zatecenog stanja u ovoj oblasti , a pozvao je strucne i strukovne organizacije da pomognu u pripremi novog zakona u toj oblasti. Govoreci o pitanju raspodele radio i tv frekvencija, Tadic je izjavio da je Ministarstvo otvoreno za sva resenja, ali "da je on najblizi nultoj poziciji", javlja Radio B92.

Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Svimer uputio je poruku ucesnicima Konferencije u kojoj je istakao "da bez slobode govora i informacija i pluralizma nezavisnih medija, nema istinske demokratije". "Privatni elektronski mediji, kako komercijalni tako i nekomercijalni, moraju biti oslonac demokratskog sistema izvestavanja kojim ce se baviti vasa konferencija", navodi se u poruci, procitanoj na otvaranju Konferencije. "Kao i svi vi, ja smatram da osim uspostavljanja odgovarajuceg regulativnog okvira za privatne elektronske medije, glavni zadatak koji predstoji obuhvata i transformaciju RTS u istinski nezavisnu medijsku organizaciju", navodi se u poruci. Svimer je naglasio da je medjunarodna zajednica duzna da pomogne tranziciju ka demokratskom sistemu javnog emitovanja u SRJ ukoliko zeli uspostavljenje trajnog mira, stabilnosti i demokratije u regionu Jugoistocne Evrope".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.