MAZOHIZAM

Izvor: Kurir, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAZOHIZAM

Zašto su DDOR Novi Sad i „Sartid“ jeftino dati Amerikancima, koji su nas bombardovali i koji Srbiji danas otimaju Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Smederevska železara „Sartid“ ustupljena je 2003. godine američkoj kompaniji „Ju-Es stil“ za tričavih 23 miliona dolara, a DDOR osiguranje prodato je ove godine italijanskoj kući „Fondijarija SAI“, iza koje stoje američke diplomate Ričard Holbruk i Frenk Vizner, za 220 miliona evra. Kako se procenjuje, oni će taj novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vratiti već za godinu dana.

S obzirom na još sveže rane iz bombardovanja 1999. godine i otvorenu podršku SAD odvajanju Kosova i Metohije od Srbije, za šta se vatreno zalažu upravo Holbruk i Vizner, neki bi ovakve postupke shvatili kao čist mazohizam.

Ekonomisti u Srbiji imaju različita viđenja zašto je tako, ali najupečatljiviji je stav Jorgovanke Tabaković, poslanika Srpske radikalne stranke, da se državnom imovinom „isplaćuju strani mentori aktuelne vlasti“.

- Ovakve greške nisu slučajne. Pojedinci iz aktuelne vlasti državnom imovinom namiruju svoje privatne račune, a sve na teret poreskih obveznika - uverena je naša sagovornica.

Tabakovićeva navodi da je, primera radi, veliko pitanje šta će biti sa italijanskim međunarodnim fondom „Duferko“, kome je „Sartid“ dugovao preko 100 miliona dolara.

- Oni su tužili Srbiju pred međunarodnim sudom i sigurno će dobiti spor, a novac će isplatiti srpski poreski obveznici - opominje ona.

Ekonomista Branko Dragaš smatra da su ovakve privatizacije „Sartida“ i DDOR samo logična posledica rasprodaje državne imovine za koju se uzimaju dobre provizije.

- Smatram da DDOR vredi pet puta više nego što je plaćen, a i „Sartidova“ realna cena je bila najmanje milijardu evra. Sve u Srbiji je na rasprodaji, uopšte nam nije bitno ko je vlasnik ni kakvo je poreklo tog kapitala. Na rasprodaji svako može da kupuje, pa i kolumbijska ili šiptarska mafija - konstatuje Dragaš.

Njegov kolega Aleksandar Stevanović kaže pak da je „‘Sartid’ Vlada stavila van zakona“ i da o toj prodaji treba pitati Aleksandra Vlahovića, ali da je u slučaju DDOR održan javni tender.

- To je tržišna cena. To što se neko nadao da je cena viša, to je drugo, ali što se nije javio bolji ponuđač? - pita Stevanović.

Na takvo pitanje Dragaš odgovara kontrapitanjem: „A kako su šećerane prodate za tri evra?“, i zaključuje da i tender uvek može da se namesti.

Međutim, Stevanović se slaže da kod nas svako može da učestvuje u privatizaciji, pa „čak i Al Kaida“.

- Ipak, radije bih da pogledamo ko se sve od domaćih biznismena obogatio i šta su i na koji način kupili - kaže Stevanović.[ antrfile ]

I VATIKAN U DDOR

Jorgovanka Tabaković napominje da italijanska „Fondijarija“ nema veze samo sa Holbrukom i Viznerom već i sa Vatikanom.

- Naši ljudi će osiguravati svoju imovinu i živote kod Vatikana i šiptarskih lobista. Treba sa tim činjenicama upoznati građane, kako bi dobro razmislili gde će se osiguravati. I prodaja železare je katastrofa. Četiri velike srpske banke, koje su ranije likvidirane, ugašene su između ostalog i zbog „Sartida“, koji im je dugovao preko milijardu dolara. To je mafijaški princip, ubij poverioca i nemaš dug - zaključuje ona.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.