MAŠINE U LJUDIMA: Naučnici prave biološki kompjuter

Izvor: Kurir, 01.Apr.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAŠINE U LJUDIMA: Naučnici prave biološki kompjuter

Naučnici rade na kompjuteru koji će moći da leče ljude unutar njihovog organizma

Američki naučnici na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji na korak su od proizvodnje biološkog kompjutera koji će moći da radi unutar organizma, detektuje bolesti i leči ljude. Dru Endi, asistent bioinženjeringa i vođa istraživanja, kaže da ovo otkriće može da pomogne naučnicima da razviju kompjuter za otkrivanje opakih bolesti.

"Biološki kompjuteri mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se koriste za proučavanje i reprogramiranje živih sistema, praćenje sredine i poboljšanje ćelijske terapije. Sićušni, biorazgradivi uređaj mogao bi da detektuje promene u okruženju, da doprema lek, pa čak i da uništi potencijalno kancerogene ćelije", istakao je Endi.

Naučnici već znaju kako da koriste biološke molekule za skladištenje informacija i prenos podataka iz jedne ćelije u drugu, a sada mogu da stvore male kompjutere koji prepoznaju promene u ćelijama.

Elektronski inženjeri već decenijama sanjaju o biološkim kompjuterima koji otvaraju put novoj generaciji ultramalih, ultrabrzih uređaja, ugrađenih u mehanizam živih organizama.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

MAŠINE U LJUDIMA: Naučnici prave biološki kompjuter

Izvor: Dzungla.org, 01.Apr.2013

Naučnici rade na kompjuteru koji će moći da leče ljude unutar njihovog organizma. Opširnije na Kurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.