Izvor: B92, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"MARTIC RASPOLAZE DOKAZIMA ZA SVOJU ODBRANU"

Beograd -- Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Strbac smatra da bivsi predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martic raspolaze velikim brojem dokaza u korist svoje odbrane pred Haskim tribunalom. "Mislim da ce to biti prilika da Marticeva odbrana iznese pravu istinu o stradanju Srba i ratnim dogadjajima u Hrvatskoj, kako bi se ispravila dosadasnja slika u svetu, da su Srbi agresori i jedini zlocinci", rekao je Strbac. On veruje da ce se Marticeva odbrana uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazirati na cinjenici da je bivsa RSK bila pod zastitom UN i da je Hrvatska uprkos tome izvrsila agresiju na Krajinu, u kojoj je pocinila mnoge zlocine i etnicko ciscenje Srba sa tog podrucja. Prema njegovim recima, izvesno je da ce se nakon toga optuznica protiv Martica "pretvoriti u optuznicu protiv hrvatske strane". Strbac je podsjetio da optuznica Martica tereti da je granatiranjem Zagreba izvrsio odmazdu, zato sto je u to vreme trajala akcija Hrvatske vojske "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji. Strbac tvrdi da je odmazda "pregruba rec u pravu i da se moze zameniti pojmom krajnja nuzda". "Ako je Martic izdao naredbu za granatiranje Zagreba, to konkretno znaci da je to uradio iz krajnje nuzde kako bi otklonio istovremenu i neskrivenu opasnost nad narodom Zapadne Slavonije, sto se ne moze smatrati kivicnim delom", smatra Strbac. Prema njegovim recima, niko nema pravo da pravi razliku izmedju civilnih zrtava u Zagrebu i Okucanima.

Savo Strbac je potvrdio da ce istrazioci Haskog tribunala do kraja maja posetiti Beograd u vezi sa istragom operacija "Bljesak" i "Oluja".

Strbac je istakao da Haski tribunal ubrzano radi na prikupljanju dodatnih dokaza u vezi s ratnim zlocinima, koje su Hrvatska vojska i policija pocinili nad Srbima, sto "potvrdjuju i poslednje ekshumacije koje su po nalogu Haskog tribunala izvrsene na kninskom, korenickom groblju i u Gospicu, a nove ekshumacije najavljene su u Gracacu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.