MARIJIN ZAKON

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARIJIN ZAKON

Božjom voljom, presudom Strašnog suda, monstrum iz Starih Ledinaca, koji je silovao, pa potom zadavio malu Mariju, umro je na Svetog Iliju, upravo na rođendan nesrećne devojčice. Neko bi rekao pravda je uspostavljena. Ali, ne čekajući na tu prirodnu pravdu, i mi treba da uradimo nešto da se ovakve stvari više nikad ne bi događale.

Ovo iz razloga što situacija poput ove, srećom, ne često do te mere tragičnih, na ovim prostorima ima puno i svi su svedoci toga. Svaki dan u crnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << hronikama čitamo o novim slučajevima pedofilije i silovanja, gde su žrtve i mala deca i starice od osamdeset i više godina.

Svi znaju da ima još više slučajeva koji nikad ne izađu na videlo jer žrtve kriju svoju nesreću zbog naših balkanskih tabua, porodičnog vaspitanja, sredine koja nema razumevanja i tako dalje, i tako dalje. Bilo kako bilo, krivičnih dela ove vrste je bezbroj, a doskora je kaznena politika bila preblaga i još uvek je.

Zbog svega toga, još pre osam meseci, rukovođen potrebama da se tome stane na put, analizirajući praksu mnogih demokratskih zemalja, kao narodni poslanik, predložio sam da se izvrše izmene Krivičnog zakona i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i na taj način pokuša preventivno delovati da se ovakvi bestijalni zločini više ne događaju ili svedu na najmanju meru.

Smatram, pre svega, da zatvorske kazne za silovatelje i pedofile treba maksimalno pooštriti, praktično udvostručiti, i dovesti do nivoa zakonskog maksimuma. Jer, kad dete od nekoliko godina bude silovano, to je ravno ubistvu, pa i sankcija treba da bude na tom nivou.

Predložio sam, takođe, da se uvede javni registar silovatelja i pedofila kako bi oni bili registrovani, a ne u očima javnosti mnogi od njih slovili za čestite i familijarne ljude. Sledeća mera je čipovanje onih koji su pravosnažno osuđeni zbog ovih dela kako bi se u svakom momentu moglo pratiti njihovo kretanje i na taj način preventivno delovati.

Konačno, predložio sam da se za povratnike uvede mera hemijske kastracije, koju su uvele i koju sprovode mnoge zemlje - poslednje koje su je ozvaničile su Poljska i Južna Koreja. Ilustracije radi, Češka, za koju se nikako ne može reći da nije moderna demokratska evropska država i član EU, ima i sprovodi mnogo rigorozniju fizičku kastraciju.

Mislim da veliki deo javnosti odobrava i podržava ove predloge, koji se, nažalost, i pored mog upornog insistiranja, nisu našli na dnevnom redu Narodne skupštine. Javili su se, doduše, i neki borci za ljudska prava, osporavajući da to nije u skladu sa standardima u domenu poštovanja ljudskih prava i da bi najpre morao da se promeni Ustav. Moj odgovor je da Ustav ne mora da se menja, a što se ljudskih prava tiče, neka se upitaju o pravima male Marije i neka se konsultuju s njenim najbližima, njenim susedima i svim ljudima dobre volje. Baš me briga za ljudska prava monstruma i manijaka.

Mislim da je krajnje vreme da se u ovom pravcu zakoni izmene, a meni je svejedno da li će to biti prema mom predlogu, predlogu Vlade ili nekog trećeg. Važno je da Srbija zbog svih devojčica, žena i baka, svih kćerki, sestara i majki, zbog celog društva dobije jedan ovakav zakon, koji bi se simbolički mogao nazvati Marijin zakon.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.