Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANU nagradio Duška Novakovića

BEOGRAD - Poznatom srpskom pjesniku i prevodiocu s makedonskog Dušku Novakoviću dodjeljeno je danas međunarodno priznanje Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU), nagrada "Blaže Koneski".

U saopštenju Srpskog književnog društva navodi se da je Novakoviću priznanje uručio predsjednik MANU, akademik Taki Fiti na svečanoj sjednici Akademije, povodom 49 godina od osnivanja te institucije.

Nagrada se sastoji od povelje i zlatne medalje sa likom Blaža Koneskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a dodjeljuje se za poseban doprinos u afirmaciji makedonske savremene književnosti i kulture.

Ove godine pored Duška Novakovića, priznanje je dobio je i turski pjesnik prevodilac, profesor Suad Enđulu iz Istanbula.

O prevodilačkom radu i pjesničkom djelu Duška Novakovića veoma nadahnuto govorio je akademik i prozni pisac Mitko Madžunkov, a Novaković je u svojoj besjedi istakao, između ostalog, značaj i podsticajnost prevodilačkog rada cijele plejade poznatih srpskih prevodilaca strane književnosti - Miloša N. Ðurića, Branimira Živojinovića, Ivana V. Lalića, Petra Vujičića, Biserke Rajčić, Borislava Radovića, Svete Brkića, Miodraga Pavlovića, Danila Kiša, Srbe Mitrovića, Milovana Danojlića, Milana Komnenića, Zlatka Krasnog, Stevana Tontića.

"Da nije bilo njih i njihovih prevoda, takozvane lepote približavanja književnih dela sa raznih jezika sveta u jedinstveni majčin jezik koji najbolje razumem, teško bih se osmelio da njemu približim očev jezik na kome se već više decenija stvara savremena makedonska književnost, veoma cenjena u svetu i, sva sreća, dostupna pažnji i znatiželji i srpskih čitalaca", rekao je Novaković.

On je primjetio da je njegov doprinos još uvijek skroman i da nagrada "Blaže Koneski" i te kako obavezuje svakog dobitnika.

"Prevođenje je na neki način čin ukidanja granica kad svet opet postaje naš zajednički dom, prepun šarenolikosti, ali i nespokojnih vremena", istakao je Novaković i dodao da je Blaže Koneski vrhunski makedonski pesnik, "arhivirani duh ljudskosti i vrsni tumač ljudske intime čije delo, humano i po dubini i širini, obavezuje na stalno čitanje i tumačenje".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nagrada "Blaže Koneski" Dušku Novakoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2016

Poznatom srpskom pesniku i prevodiocu s makedonskog Dušku Novakoviću dodeljeno je danas međunarodno priznanje Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU), nagrada "Blaže Koneski"...U saopštenju Srpskog književnog društva navodi se da je Novakoviću priznanje uručio predsednik MANU, akademik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.