Izvor: B92, 10.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANIFESTACIJA"SPOMEN I NADA" U ALEKSINCU

19:15 U Aleksincu je danas odrzan centralni deo manifestacije "Spomen i nada", u organizaciji Vlade Srbije, a povodom godisnjice prestanka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Kako javlja nas specijalni izvestac, na platou ispred novoizgradjenih stambenih objekata, pored visokih funkcionera Savezne i Republicke vlade, kao i visokih funkcionera Socijalisticke partije Srbije i Jugoslovenske levice, okupilo se oko hiljadu ljudi.

Visoki zvanicnici stigli su u Aleksinac negde posle 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << h uz veoma velike mere obezbedjenja. Najpre je stigla predsednica organizacionog odbora manifestacije i lider Jugoslovenske levice Mirjana Markovic sa najblizim saradnicima iz vrha Direkcije, a potom i savezni i republicki premijeri, generali Vojske Jugoslavije i drugi. Pred Domom kulture sacekalo ih je dvestotinjak gradjana sa desetak zastava i postera predsednika Milosevica, potom su visoki gosti obisli decu koja su u centru grada odslikavali dugacko platno. Motivi su bili iz proteklog rata poput na primer: 'Bil debil'. Tokom setnje kroz centar Aleksinca baste kafica bile su pune mladezi - i kuriozitet je da je sve proslo bez i jednog aplauza ili uzvika podrske. Visoke zvanice prisustvovali su potom polaganju venaca na spomenik zrtvama NATO bombardovanja gde je poginulo 29 civila. Samo od jedne bombe - na mestu cijeg pada se spomenik i nalazi, poginulo je osam gradjana. Nakon intoniranja himne i pocasnog plotuna usledio je kulturno-umetnicki program. Ivana Zigon je recitovala potresnu poemu posvecenu stradanju Srbije, a zatim je vojni hor otpevao pesmu 'Vostani Serbije', na svecano ukrasenu binu popeo se nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojsa Pavkovic koji je svoj govor zapoceo evociranjem sopstvenih uspomena na razloge NATO-agresije, pominjuci u tom kontekstu, kako je rekao, ultimatum iz Rambujea. Pavkovic je izmedju ostalog, rekao da je Vojska Jugoslavije, u ratnoj godini, izvrsila svoju ustavnu obavezu u zastiti suvereniteta i poretka SRJ. "To cemo uciniti i ubuduce, kad god bude zatrebalo. Potpomognute od stranog faktora, destruktivne snage u nasoj zemlji nastoje da razbiju njeno jedinstvo, atakujuci i na VJ. Svima njima, kao i njihovim nalogodavcima, mi pripadnici VJ porucujemo da smo jedinstveni, borbeno osposobljeni i da necemo dozvoliti da se ponovi scenario u bivsim republikama prethodne Jugoslavije. Po svaku cenu sprecicemo gradjanski rat", naveo je Pavkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.