MANEKEN PIS  SRBIN!

Izvor: Kurir, 02.Feb.2011, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANEKEN PIS SRBIN!

BRISEL - Maneken pis, jedan od simbola Brisela, danas je svečano obučen u srpsku narodnu nošnju iz Šumadije koju su Udruženju prijatelja "Maneken pisa" predali predstavnici Turističke organizacije Srbije, u okviru učešća na Sajmu turizma

BRISEL - Maneken pis, jedan od simbola Brisela, danas je svečano obučen u srpsku narodnu nošnju iz Šumadije koju su Udruženju prijatelja "Maneken pisa" predali predstavnici Turističke organizacije Srbije, u okviru učešća >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na Sajmu turizma.

Predstavnici TOS-a i grada Brisela, uz zvuke fanfara, došli su do čuvene skulpture i svečano je otkriti, nakon čega je duvački orkestar Dejana Petrovića, ovogodišnjeg pobednika na Saboru trubača u Guči, odsvirao himnu Srbije.

 Pored ovoga, za večeras je od 18 do 19.45, na centralnom gradskom trgu Gran plas planiran koncert Petrovićevog duvačkog orkestra, kao i kulturno-umetnički program koji će izvesti nacionalni ansambl "Kolo".

Na ovaj način, Srbija želi da se predstavi građanima Brisela u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma u Briselu, koji počinje 3. februara, i kojem je Srbija zvanični partner.

Maneken pis, na francuskom poznat kao Peti Žilijen, jeste mala bronzana skulptura nagog dečaka koji piški u bazen fontane koja je 1619. godine postavljena na uglu dveju ulica nedaleko od briselske gradske skupštine.

U skladu sa tradicijom, ova statua oblači se u različite kostime nekoliko puta nedeljno,  a najveći broj kostima koje je do sada nosio izložen je u gradskom muzeju, među kojima najstariji datira iz 17. veka.

Postoji više legendi o poreklu ove statue, među kojima je i ona da je Brisel u 14. veku bio pod opsadom i da su zavojevači planirali da gradske zidine unište eksplozivom, ali ih je u tome sprečio jedan mali dečak popiškivši se na fitilj.

Na zvaničnom otvaranju Sajma, zakazanom za sutra ujutro, govoriće zvaničnici Vlade Belgije, direktorka TOS-a Gordana Plamenac i predstavnik Dunavskog centra, a zatim će na štandu Srbije biti organizovan prijem.

Za vreme Sajma, u Briselu će biti održana i nedelja srpske kuhinje, u okviru koje će kuvari skadarlijskog restorana "Šešir moj" pripremati srpske specijalitete, uz svoj muzički ansambl, jednom od najprestižnijih briselskih restorana "L'Altro Mondo", koja je zbratimljena sa Skadarlijom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.