MALO SMO SE DROGIRALI, OSTATAK SMO BACILI U SMEĆE: Užasna izjava oca devojčice koja je otrovana kokainom

Izvor: Telegraf.rs, 06.Okt.2016, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALO SMO SE DROGIRALI, OSTATAK SMO BACILI U SMEĆE: Užasna izjava oca devojčice koja je otrovana kokainom

Devojčica stara četiri i po godine završila je u nedelju uveče u teškom stanju u KBC Sestara milosrdnica, a nalazi krvi i urina pokazali su da se radi o trovanju kokainom.

Lekari su odmah pozvali policiju koja je još u bolnici uhapsila roditelje i protiv njih podnela krivičnu prijavu zbog povrede detetovih prava i zanemarivanja roditeljske dužnosti, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, prenosi jutarnji.hr.

Sudija istrage Županijskog suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u Zagrebu odredio je ocu, 35-godišnjem D. J. i pet godina starijoj majci I. J. jednomesečni pritvor.

Devojčica se dobro oporavila i danas bi trebalo da  napusti bolnicu, a centar za socijalnu zaštitu će je, kako neslužbeno saznaju novinari, zbrinuti u okviru šire porodice pa se dete neće vraćati na adresu na kojoj je živela s roditeljima.

Foto: Pixabay

- Devojčica, koja je početkom meseca primljena u našu bolnicu u teškom stanju zbog trovanja kokainom, dobro se oporavila i, prema najnovijim nalazima, nema akutnih oštećenja organa - kaže pedijatar doc. dr. Orijena Žaja sa Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica. Dodaje da devojčica, srećom, nema oštećenja mozga, srca, jetre ili bubrega, koja mogu nastati zbog trovanja kokainom.

Tek će se utvrditi kako je devojčica tačno došla do droge koju je očito konzumirala i od koje joj je pozlilo. Otac, koji se leči od zavisnosti, rekao je policiji da ne zna kako je do toga došlo i da se odmah pobrinuo za dete kojem je pozlilo.

- Kad sam video da je detetu loše, odmah sam se uputio u bolnicu. Ja se lečim od zavisnosti od droge i konzumiram heptanone. Ponekad u kući, kad smo žena i ja sami, znamo popušiti malo marihuane, ali ništa preterano. Bude onako usput, za gušt. A taj dan smo supruga i ja, dakle tu nedelju, konzumirali malo kokaina. Ali ostatak droge koji nam je ostao smo bacili u smeće. Znate, ako se u našem domu i nađe droga, uvek je nastojimo negde sakriti od dečje ruke i pogleda - ispričao je istražiteljima.

Njegova supruga se duže vreme bori sa poremećajem u ishrani, zbog čega ide na psihoterapiju i koristi lekove "za živce".

Ukućani su, tvrdi deda devojčice koji živi u istoj kući sa devojčicom i njenim roditeljima, posumnjali da je dete nekako došlo baš do tih lekova. Deda, koji jedva čeka da mu se porodica vrati kući, unučica iz bolnice, a sin i snaja iz zatvora, uprkos svemu tvrdi da se nije dogodilo ništa strašno.

- Sve su institucije prenapuhale ovaj slučaj. I dobro je da je tako! Međutim, uveravam vas da se nije ništa strašno dogodilo. Unučica je dobro. Trenutak roditeljske nepažnje u nedelju doveo je do cele ove sage koju sada proživljavamo. Ja sam se u petak vratio s mora i celu sam se subotu igrao sa unučicom. Ona je jako razigrana i vesela. Još je taj dan nešto bila bolesna. A u nedelju uveče, dok mene nije bilo u kući, popila je neku tabletu. Mislim da se domogla nekako tablete koju njena mama koristi za živce. Kako? Ne znam ni sam. Niko ne drži ništa na dohvatu dece. Ne branim nikoga, samo da znate. Jer to se naprosto nije smelo dogoditi. Zna se da su deca nestašna i znatiželjna i stalno ih treba imati pod okom - kaže za Jutarnji list deda četverogodišnjakinje uveravajući sve, a najviše sebe, kako je zapravo sve u najboljem redu. Napominje i da je devojčica dobro i da su joj obe bake trenutno u poseti.

- Nismo od nje saznali kako se to dogodilo i razlog zašto je u nedelju uveče počela nekontrolisano da povraća. Njen tata je odmah reagovao, umotao je u ćebe te s prijateljem odvezao u bolnicu. Znate šta nam je rekla kad smo je pitali šta je progutala te večeri? Rekla je: "Neću ništa pričati dok nema tate". Jako je privržena ocu i sad joj nedostaje, pogotovo kad je u bolnici jer joj je to novi ambijent. Bili su kod nas radnici Centra za socijalnu zaštitu te su odlučili da će, po izlasku iz bolnice, a to će biti u četvrtak, unučica biti smeštena kod druge bake - zaključuje deda četvorogodišnje devojčice napominjući da će sin i snaja sigurno odmah biti pušteni jer mesec dana pritvora za nešto što nisu uradili je van svake pameti.

Foto: A. Nalbantjan

Porodica devojčice nije ranije bila prijavljivana nadležnom centru za socijalnu zaštitu, koji je tek juče dobio prijavu policije o tome što se dogodilo. Centar je, odmah po saznanju, izrekao meru hitnog izdvajanja deteta iz porodice, te će devojčica po izlasku iz bolnice biti zbrinuta u široj porodici, ali ne na adresi na kojoj je živela do sada.

U skladu sa Porodičnim zakonom u sledeća 72 sata Centar za socijalnu zaštitu mora o hitnoj meri izdvajanja da obavesti sud, koji će u vanparničnom postupku doneti odluku o privremenom poveravanju deteta drugoj osobi ili ustanovi. U sledećem periodu Centar će sudu dostaviti procenu porodične situacije i predlog o daljem postupanju. Sud može izreći više mera, a najverovatnija je oduzimanje prava roditeljima da žive s detetom.

Slični slučajevi su se i ranije dešavali u Hrvatskoj, a poznato je kad je dečak od 3 godine umro od trovanja heptatonom.

Kokain je, inače, sve popularnija droga, a ima brojne negativne posledice, upozoravaju stručnjaci.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.