MALIŠANI TRAŽE TOPAO KUTAK U SVRATIŠTU ZA DECU: Potrebne su im jakne i obuća!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2021, 22:33

MALIŠANI TRAŽE TOPAO KUTAK U SVRATIŠTU ZA DECU: Potrebne su im jakne i obuća!

Mališani dolaze u Svratište za decu da bi se ugrejali, dobili čistu i toplu odeću i jedan obrok

Niske temperature, sneg i ledeni dani za one koji imaju tople domove i ne predstavljaju nešto oko čega bi se obazirali, jer imaju gde da se ugreju i utople. Ipak, hladno vreme i zima velika su muka onih koji žive u nehumanim uslovima, bez grejanja, pa čak i krova nad glavom, a posebno mališana koji većinu dana provode napolju, na minusu.

Njihovo utočište od hladnoće, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mokrih nogu, gladi i promrzlih prstića ovih dana, kada je sneg okovao grad, kao i svake godine je Svratište za decu koje je, kako za kaže koordinatorka Mina Lukić, od početka epidemije korona virusa imalo povećan broj mališana koji tu svraćaju.

- Samo u nedelju, 10. januara, imali smo 114 dece, a taj broj se, sigurni smo, neće smanjivati. Broj dece koja dolaze inače se povećao od početka epidemije. Recimo, septembra 2019. godine imali smo oko 60 dece dnevno, da bi u istom periodu naredne godine taj broj bio 70, 80 - navodi Lukićeva.

Danas smo spremno dočekali čak 114 devojčica i dečaka! Zbog snega i niskih temperatura očekujemo slično i narednih dana. 🌨❄️ Trenutno najneophodnije: topla obuća i jakne. 🧣🥾

Posted by Svratiste za decu, Beograd on Sunday, January 10, 2021

Kako kaže, deca koja se od zime i gladi sklanjaju kod njih, uvek dnevno dobiju obrok i mogućnost da se u Svratištu okupaju, utople i dobiju čistu odeću. Ipak, naglašava ona, zbog povećanog broja dece koji dolaze, potrebno je što više odeće, pre svega jakni, a onda i obuće za zimu.

- Naši korisnici su deca od 5 do 15 godina, a najviše ih je od 9 do 12. To su deca koje žive sa porodicama, ali u neformalnim naseljima gde su uslovi života zaista strašni, većina njih živi u barakama koje nisu zidane, kada dune vetar, dešavalo se da ljudima krov odleti... Većina tih kuća nema kupatila pa su i uslovi za održavanje higijene otežani - objašnjava koordinatorka Svratišta.

Svetla tačka tokom hladnih zimskih dana svim mališanima koji žive u nehumanim uslovima upravo je Svratište na koje uvek mogu da računaju.

- Deca podrazumevaju da mi postojimo i kada se ne osećaju dobro, oni mogu da dođu kod nas. Svašta mi tu vidimo i čujemo, deca žive u uslovima koja su nezamisliva za većinu nas. Bitno je da deca dolaze, da znaju da smo im mi druga kuća - kaže naša sagovornica.

Svi koji žele da pomognu, svoje donacije u vidu hrane, odeće, obuće, igračaka za decu... mogu to da učine na dve lokacije u Beogradu: Krfskoj 7a na Zvezdari i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145 na Novom Beogradu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.