MALINARI DANAS ZAUSTAVLJAJU PRUGU BEOGRAD-BAR

Izvor: Kurir, 14.Sep.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALINARI DANAS ZAUSTAVLJAJU PRUGU BEOGRAD-BAR

BEOGRAD - Članovi Unije proizvođača maline i drugog jagodičastog voća, nezadovoljni otkupnom cenom maline, blokiraće danas u 16 sati prugu Beograd - Bar kod Požege i magistralne puteve u zapadnoj Srbiji, izjavio je sekretar Unije Aleksandar Mitrović.

On je kazao da će blokade pruge i puteva biti, ali nije želeo da navede detalje, kao ni koliko će blokade trajati.

Predstavnici Unije i ministarstva poljoprivrede nisu uspeli da se dogovore oko jedinstvene otkupne cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << maline za sve malinare u Srbiji, kao ni oko subvencije za izvoz tog voća.

Malinari protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu, sa zahtevom da otkupna cena malina, koja je sada 85 do 95 dinara, bude povećana na 100 dinara, a subvencije za izvoz budu 26 dinara po kilogramu.

Protest malinara je počeo 11. septembra, a policija im je zabranila da traktorima dođu u Beograd.

Aleksandar Mitrović je kazao da je u toku noći blokiran magistralni putni pravac iz Bajine Bašte ka Loznici, a očekuje se i blokada puta iz Kosjerića ka Požegi.

"Blokade i protesti neće prestati, a o tome koliko će trajati i na koji način će malinari dalje iskazivati svoje nezadovoljstvo, odlučivaće Unija", dodao je Mitrović.

On je kazao i da će Unija tražiti prijem i kod Evropske komisije u Briselu, od koje će tražiti pomoć u rešavanju problema.

"Mislim da ćemo pre biti primljeni u Briselu, nego u Beogradu, jer iz ministarstva poljoprivrede ne vide dalje od Rudnika i ne razmišljaju kako da pomognu seljaku", kazao je Mitrović i dodao da će ako protesti i blokade ne daju rezultate, svi malinari doći u Beograd.

On je ponovio da malinari i dalje pozivaju ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i premiijera Mirka Cvetkovića da dođu na razgovor u Užice.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović izjavio je sinoć nakon sastanka s predstavnicima malinara da je njihov zahtev za subvencije od 26 dinara po kilogramu tog voća "nerealna" i da "neće biti ispunjen".

On je poručio da malinari ne mogu odbraniti svoje interese protestima i podsetio na dogovor otkupljivača i malinara iz ariljskog kraja uz posredovanje ministarstva kojim je omogućeno povećanje cene maline sa 90 na 100 dinara po kilogramu.

Milovanović je istakao da taj dogovor podrazumeva da otkupljivači koriste sredstva Fonda za razvoj i da će to biti omogućeno otkupljivačima iz cele Srbije.

"Fond za razvoj će vrlo brzo prva sredstva plasirati prema hladnjačama kako bi one mogle da izmire svoje obaveze proizvođačima malina", rekao je Milovanović agenciji Beta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.