MALE BOGINJE I VELIKI KAŠALJ SE ŠIRE: Stroge KAZNE za ANTIVAKSERE, greška što javnost nije blagovremeno obaveštena o umiranju

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 13:10

MALE BOGINJE I VELIKI KAŠALJ SE ŠIRE: Stroge KAZNE za ANTIVAKSERE, "greška što javnost nije blagovremeno obaveštena o umiranju"

Dve epidemije istovremeno haraju Srbijom.

Male boginje se šire, ne samo po Beogradu, već i po Novom Sadu, a četvrti registrovani slučaj je odrasla osoba vakcinisana samo jednom dozom. U isto vreme, u Srbiji vlada i zaraza velikog kašlja, od koga je preminulo čak pet beba!

Medicinski radnici pozivaju na vakcinaciju i upozoravaju na mogućnost epidemije, jer su uzroci ovakve situacije nedovoljan vakcinalni obuhvat, koji bi trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 95 odsto, a kada je on manji, prema rečima epidemiologa prof. dr Zorana Radovanovića to je "tempirana bomba koja mora da eksplodira kad-tad".

Prema njegovim rečima, zavisno od vakcine i od regiona, imamo između 75 i 88 nevakcinisane dece, u nekim područjima i znatno više.

Budući da se u Srbiji godišnje rađa nešto više od 60.000 beba, to znači da između 7.500 i 15.000 dece ostaje nevakcinisano.

- Desetak hiljada jedne, desetak hiljada naredne godine, nakupi se više desetina hiljada duša osetljivih na zaražavanje. U takvu sredinu je onda jedino potrebno da se unese uzročnik i nastaje požar. Epidemija velikog kašlja je dostigla vrhunac oko 10. decembra, ali epidemijski talas se još uvek rasteže i broj žrtava još može da raste. A male boginje su najzaraznija bolest - kaže prof. dr Radovanović.

Objašnjava da u nezaštićenoj sredini, gde niko nije preležao bolest i niko nije vakcinisan, jedan bolesnik u proseku prenosi infekciju na 15 bližnjih, ali da kod nas danas nije takav slučaj, mnogo je već prokuženih, ali je potencijal zaražavanja ogroman.

Na pitanje šta je trebalo uraditi kako se veliki kašalj ne bi proširio do razmere kakve su sada, poručuje da je "greška što javnost nije blagovremeno obaveštena o umiranju od velikog kašlja".

- Kada dođe do takve situacije, protivnici vakcinacije naglo zaćute, a mnogi roditelji se osveste i zažale što su podlegli neosnovanoj propagandi. Dakle, da su znali šta se dešava, neodlučni roditelji bi, kako to obično biva, požurili sa svojim detetom kod pedijatra. Osnovno pravilo u epidemiji je saradnja sa građanima. Da bi se dobila njihova podrška, a ona je neophodna za protivepidemijsku akciju, nužno je stvaranje poverenja, a preduslov za poverenje je iskrenost. Skrivanje podataka i uskraćivanje informacija uvek se žestoko osvete – poručuje prof. dr Radovanović.

Imamo zakon, ali se ne poštuje.

Po našim propisima, roditelj koji ne dovede dete na vakcinaciju plaća kaznu od 30.000 do 150.000 dinara, ali to ne znači da ga kazna oslobađa odgovornosti. Ako se ponovo ogluši o propise, sledi nova, stroža kazna. Odluči li se da i dalje izbegava svoju roditeljsku obavezu, sledi optužba za zapostavljanje deteta, sa mogućim lišavanjem roditeljskih prava.

Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.