MAKRON U PROBLEMU: Danas glasanje o nepoverenju vladi, Marin le Pen likuje

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2023, 00:05

MAKRON U PROBLEMU: Danas glasanje o nepoverenju vladi, Marin le Pen likuje

Danas se u francuskoj vladi glasa o predlozima o nepoverenju vladi premijerke Elizabet Born.

Fotografija na kojoj francuski predsednik Emanuel Makron sedi na smeću postala je simbol protesta koji se danima odvija na ulicama Francuske.

Slika je postala svojevrstan simbol jer referiše na smeće koje se danima gomila na ulicama Francuske jer sanitarni radnici štrajkuju, ali istovremeno govori onio što mnogi Francuzi misle o svom predsedniku, piše NPR.

Fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je postala popularna na protestima nakon što je Makron u četvrtak u poslednjem trenutku odlučio da se pozove na ustavnu moć vlade da usvoji zakon sporni zakon o penziji bez glasanja u Narodnoj skupštini.

U svom prvom javnom komentaru o ovom pitanju od tada, Emanuel Makron je izrazio želju da zakon "dostigne kraj svog demokratskog puta u atmosferi poštovanja prema svima", navodi se u saopštenju njegove kancelarija dostavljenoj agenciji Asošijejted Pres.

Otkako je postao predsednik 2017. godine, Makron je često bio optužen za aroganciju i nedodirljivost. Percipiran kao "predsednik bogatih", izazvao je ogorčenost građana nakon što je beskućniku rekao da samo treba da "pređe ulicu" da bi našao posao i sugestijom da su neki francuski radnici "lenji".

Sada se Makronova vlada zamerila građanima "dugoročno" zbog korišćenja posebnih ovlašćenja koja ima prema članu 49.3 francuskog Ustava da nametne široko nepopularne promene, rekao je Bris Tenturije, zamenik generalnog direktora instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos.

On je rekao da su jedini pobednici u ovoj situaciji liderka krajnje desnice Marin le Pen i njena partija Nacionalni skup, "koji nastavljaju svoju strategiju i 'postataju respektabilni'. Le Penova je bila drugoplasirana iza Makrona na poslednja dva predsednička izbora u Francuskoj.

Makronovi politički protivnici u Narodnoj skupštini podneli su u petak dva predloga za izglasavanje nepoverenja vladi premijerke Elizabet Born. Vladini zvaničnici se nadaju da će preživeti glasanje zakazanim za danas jer je opozicija podeljena, a očekuje se i da je mnogi republikanci neće podržati.

Međutim, ako predlog bude usvojen, to bi bio veliki udarac za Makrona: predlog zakona o penzijama bi bio odbijen i njegov kabinet bi morao da podnese ostavku.

U tom slučaju, predsednik bi morao da imenuje novu vladu i ne bi imao dovoljno moći za usvajanje spornog zakona o penzijama.

Ako zahtevi za nepoverenje ne budu izglasani, Makron bi mogao da uvede višu starosnu granicu za penzionisanje, ali i da pokuša da umiri svoje kritičare rekonstrukcijom vlade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.