MAKRON I PISTORIJUS NASTAVLJAJU DA SE POTPADAJU: Nemački ministar odgovorio na PROZIVKE francuskog predsednika

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 21:09

MAKRON I PISTORIJUS NASTAVLJAJU DA SE POTPADAJU: Nemački ministar odgovorio na PROZIVKE francuskog predsednika

Nastavlja se drama u Evropi

Neslaganja Nemačke i Francuske oko pristupa sukobu u Ukrajini se nastavljaju, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus reagovao je na komentar francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da Evropi nisu potrebne kukavice, preneli su u sredu nemački mediji.

- Po mom mišljenju, debata o trupama NATO zemalja u Ukrajini ili o tome ko je kukavica nam ništa ne donosi - rekao je Pistorijus tokom posete Švedskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

On je dodao da fokus treba da bude na onome što je trenutno aktuelno, a to je pomoć Ukrajini municijom.

Kako tumači nemačka javnost, Pistorijus je tako reagovao na izjavu francuskog predsednika Makrona, koji je u utorak u razgovoru sa predstavnicima francuske zajednice u Pragu rekao da evropski partneri moraju odlučnije da reaguju kada je reč o podršci Ukrajini.

- Približavamo se trenutku u Evropi kada sigurno nije od pomoći biti kukavica - rekao je Makron.

On je, međutim, na kraju posete Češkoj reagovao na izjavu nemačkog ministra odbrane tvrdnjom da Nemačka nije meta njegovih komentara, ali je rekao da smatra potrebnim da se „uzdrmaju” saveznici Francuske.

Nemačka i Francuska su već neko vreme u sporu oko oblika pomoći Ukrajini. Nemačka je odbacila ideju francuskog predsednika o slanju trupa u Ukrajinu, a Francuska žestoko kritikuje odbijanje nemačkog kancelara Olafa Šolca da pošalje krstareće rakete Taurus u Ukrajinu.

Šolc je svoje odbijanje objasnio potrebom prisustva nemačkih vojnika u Ukrajini u slučaju slanja projektila, što on oštro odbacuje.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, većina nemačkih građana podržava ovakav stav kancelarke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.