Izvor: B92, 06.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONIJA PRED UVODJENJEM RATNOG STANJA

Pet pripadnika rezervnog sastava armije MakedOnije poginulo je u utorak u dva odvojena napada albanskih ekstremista kod sela Gajre,u neposrednoj blizini Tetova saopstio je u sredu portparol makedonskog ministarstva odbrane Djordji Trendafilov. On je saopstio da su trojica poginulih rodom iz Bitolja, jedan je iz Strumice a jedan podoficir albanske nacionalnosti iz tetovskog sela Odri. Kako javlja dopisnik Radija B92, Safet Bisevac, Nezavisna 'A1 televizija' pozivajuci se na svoje dobro obavestene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvore javila je da je u napadima prethodne noci kod sela Gajtre na putu ka ski-centru na Popovoj Sapki poginulo sest pripadnika rezervnog sastava Vojske Makedonije i da su tesko ranjena jos tri vojnika i tri policajca koji su prebaceni u skopski urgentni centar i u tetovsku bolnicu. Prvi napad albanskih ekstremista koji sebe nazivaju "ONA" na punkt makedonskih snaga bezbednosti izveden minobacacima, zoljama i automatskim oruzjem zapoceo je oko 19 sati. Nesto pre 20 sati, albanski ekstremisti minobacacem su pogodili sanitetsko vozilo makedonske armije koje je upuceno da bi se pruzila pomoc ranjenima. Snagama bezbednosti na terenu iznad Tetova u pomoc je poslata posebna jedinica policije koja je odmah stupila u dejstvo a armija je odgovorila kanonadom iz artiljeriskog orudja. Paravojne albanske formacije istoveremeno su dejstvovale i u kumanovskom regionu. Makedonska policija i armija u utorak su se povukle iz sela Matejce nakon jednonedeljnih zestokih sukoba sa naoruzanim grupama Albanaca koji su prethodne noci otvorili vatru po pozicijama makedonskih snaga bezbednosti iz pravca sela Otlja i Slupcane. Nakon poslednjih napada ponovo su obnovljeni zahtevi za uvodjenje ratnog stanja u zemlji. Portparol Vlade Makedonije Antonio Miloseski potvrdio je na pres konferenciji da je premijer Ljubco Georgijevski zatrazio uvodjenje ratnog stanja u zemlji i rekao: 'Stav Vlade i premijera Georgijevskog je da je Makedonija suocena sa vojnom pretnjom i agresijom terorista koji imaju za cilj osvajanje Makedonije'. Iz tih razloga premijer smatra da je neophodno proglasavanje ratnog stanja u zemlji da bi se 'sprovela opsta mobilizacija, kako bi se teroristima zadao jak i efikasan vojni udar'. 'Time bismo dokazali da zelimo da imamo drzavu i da smo sposobni da je ocuvamo', rekao je Milosevski na pres konferenciji.

Vlada i njen premijer pozivaju drzavne funkcionere, intelektualce, novinare i akademike da se osveste i da shvate da vec 4 meseca mir ne zavisi od Makedonije i njene politicke volje rekao je Miloseski i u ime premijera prozvao lidere albanskih politickih stranaka Dzaferija i Imerija da se konacno izjasne jesu li na strani onih koju ubijaju makedonske gradjane da bi uposlili Albance ili su na strani drzzave koja je Albancima pruzila prava koja su iznad medjunarodnih standarda. Ministar odbrane Vlado Buckovski, koji je zbog poslednjeg razvoja dogadjaja napustio sastanak u Solunu najavio je promenu nacina dejstvovanja makedonskih snaga bezbednosti. O tome je u sredu razgovarano na sastanku predsednika Borisa Trajkovskog sa prvim ljudima makedonske vojske i policije. Makedonski parlament je popodne prekinuo redovnu sednicu na zahtev vise parlamentarnih stranaka koje zahtevaju vanrednu i hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrala bezbednosna situacija u zemlji. Na kraju i informacija da je Kumanovo, grad sa oko 100 hiljada stanovnika u toku dana ostao bez vode. Albanski ekstremisti od pocetka sukoba drze pod kontolom branu lipkovskog jezera iz kojeg se grad snabdeva vodom za pice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.