MAKEDONCI PROGONE VLADIKU JOVANA

Izvor: Kurir, 28.Okt.2010, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONCI PROGONE VLADIKU JOVANA

BEOGRAD - Raspisana poternica za vladikom Jovanom! Ohridskog arhiepiskopa makedonsko pravosuđe tereti za proneveru 250.000 evra u tri eparhije u kojima je bio episkop. Policija te zemlje sada ga traži kako bi ga sprovela na izdržavanje dvoipogodišnje kazne u skopski zatvor Idrizovo. Nalog o

BEOGRAD - Raspisana poternica za vladikom Jovanom!

Ohridskog arhiepiskopa makedonsko pravosuđe tereti za proneveru 250.000 evra u tri eparhije u kojima je bio episkop. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Policija te zemlje sada ga traži kako bi ga sprovela na izdržavanje dvoipogodišnje kazne u skopski zatvor Idrizovo. Nalog o privođenju vladike Jovana izdao je Osnovni sud u Bitolju.

Njegov branilac, advokat Vasko Georgiev smatra da je presuda sporna.

- Predmet se nalazi u Vrhovnom sudu jer sam uputio zahtev za preispitivanje pravosnažne presude. Vladiku terete da je nenamenski raspolagao sa 250.000 evra iako su sva ta sredstva ostala u okviru crkve. Samim tim, nikakva šteta nije učinjena. Sporno je i to što je njemu sudio civilni umesto crkvenog suda - navodi Georgiev i dodaje da je vladika Jovan napustio Makedoniju, te da se trenutno nalazi u Grčkoj.

Episkop Jovan je već odslužio 18 meseci zatvorske kazne zbog „širenja mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi“. Prethodno ga je Makedonska pravoslavna crkva raščinila, a SPC, koja ne priznaje autokefalnost te crkve, proglasila ga je za svog episkopa.

(J. J.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.