MAJKA ZMAJEVA! POGAĐA NOVČIĆ NA 1 KM, A KOŠTA SAMO 10 FUNTI: Britanija prvi put testirala novo moćno oružje KAO IZ ZVEZDANIH RATOVA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 20:02

MAJKA ZMAJEVA! POGAĐA NOVČIĆ NA 1 KM, A KOŠTA SAMO 10 FUNTI: Britanija prvi put testirala novo moćno oružje KAO IZ ZVEZDANIH RATOVA (VIDEO)

Britanija prvi put testirala lasersko oružje Zmajeva vatra.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi snimak moćnog britanskog laserskog topa sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

Na snimku se vidi kako takozvana Zmajeva vatra pogađa vazdušne ciljeve nadomak obale Škotske. Tačan domet laserski usmerenog energetskog oružja (LDEV) nije poznat, međutim, ranije je saopšteno da može da puca na ciljeve udaljene najmanje tri i po kilometara!
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Na snimku se vidi kako laser pogađa metu snažnim snopom.

DragonFire 🔥 is a new laser being developer by @dstlmod for the 🇬🇧 military.

Watch its first high-power firing against an aerial target.

👇👇👇https://t.co/D5sqIciICS pic.twitter.com/oI1xG9sK87

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 11, 2024

Ministarstvo odbrane je saopštilo da prvo lasersko oružje velike snage u Velikoj Britaniji može da pogodi bilo koju vidljivu metu.

- Zmajeva vatra je napredni vojni laser koji su razvili Dstl i GB industrija. Laserski usmereno energetsko oružje pogađa mete brzinom svetlosti koristeći intenzivan snop energije da preseče objekte - navodi MOD.

Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju (DSTL) dodala je da futurističko oružje košta samo desetak funti po metku za ispaljivanje što znači da bi milioni funti mogli biti ušteđeni u budućim sukobima.

- Deset sekundi pucanja troškovno je ekvivalentno korišćenju običnog grejača sat vremena i stoga ima potencijal da bude dugoročna jeftina alternativa određenim zadacima koje trenutno obavljaju projektili. Troškovi rada lasera ​​su obično manji od 10 funti po metku - navodi DSTL.

Britansko Ministarstvo odbrane nije izdržalo pa se pohvalilo laserskom preciznošću ovaj laser pogađa novčić od 1 funte sa udaljenosti od 1 kilometra.

Razvoj lasera koštao je do sada više od 140 miliona funti.

Vojni vrh se nada da bi mogao da zameni višemilionske rakete koje se trenutno koriste u Crvenom moru.

Laserski top je prvi put testiran u novembru 2022. godine kad je pogodio dron sa više od tri kilometra udaljenosti.

Najnoviji test, održan u januaru, znači da se planovi za laser u borbi mogu ubrzati za upotrebu protiv rastućih pretnji širom sveta.

Izvor: Srbija Danas/The Sun/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.