MAJKA HRABROST SPASILA SVOJE DETE! Uspešno završena transplatacija u Tiršovoj, tinejdžer ima novi bubreg

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 19:43

MAJKA HRABROST SPASILA SVOJE DETE! Uspešno završena transplatacija u Tiršovoj, tinejdžer ima novi bubreg

Gest vredan divljenja.

Nakon što je osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od oca, danas je uspešno završena i druga transplantacija bubrega u Srbiji, kojom je sedamnaestogodišnji dečak dobio bubreg od svoje majke.

Dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije i v.d. direktor Univerzitetske dečje klinike Beograd, kaže da je danas oko 15.30 časova uspešno završena i druga transplantacija.

Upravo je završena transplantacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i oporavak ide po planu - kazao je dr Dučić za "Kurir TV".

Podsetimo, juče je u ovoj ustanovi osamnaestogodišnja devojka dobila bubreg od oca. Transplantaciju bubrega od živog donora obavili su hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, uz podršku stručnjaka iz Londona.

Kako je ranije rekao dr Dučić prednost ovog tipa transplantacije od živih donora je laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok.

To je pre svega ogroman značaj za obolele pacijente, kojima će se značajno promeniti na bolje kvalitet života, a samim tim i za njihove roditelje. Veliki značaj je i za sve članove transplantacionog tima iz Beograda, koji će imati priliku da rade sa najboljim iz ove oblasti u Evropi, da prošire svoja znanja. I naravno ogromna ušteda za državu, jer ove pacijente nećemo morati uputiti u inostranstvo gde su troškovi lečenja izuzetno veliki - kazao je dr Dučić.

Transplantacija je obavljena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Izvor: Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Opravak je u toku i sve teče kako treba": Dr Siniša Dučić iz Tiršove o DVE USPEŠNO IZVRŠENE TRANSPANTACIJE BUBREGA od živih donora

Izvor: Blic, 19.Feb.2024, 13:26

Tokom vikenda, 17. i 18. februara, uspešno su izvršene dve transprantacije bubrega od živih donora u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Osamnaestogodišnja devojka dobila je bubreg od oca, dok je sedamnaestogodišnji dečak dobio bubreg od svoje majke. Gostujući stručnjaci sproveli su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.