MAJKA DEČAKA-UBICE NAVODNO PROMENILA PLOČU: Tražila je da povuče saglasnost?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2023, 10:09

MAJKA DEČAKA-UBICE NAVODNO PROMENILA PLOČU: Tražila je da povuče saglasnost?

Tvrdi da je Kosta zdrav i da lekari treba da ga puste iz bolnice.

M. K. majka dečaka koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" pobio osmoro dece i portira, najpre je potpisala saglasnost za njegovo lečenje na psihijatriji, ali kako se navodi, sad je promenila ploču.

Naime, M. K., majka dečaka koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" pobio osmoro dece i portira, tvrdi da je Kosta zdrav i da lekari treba da ga puste iz bolnice.

Dobro obavešteni izvor pojašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je M. K. potpisala saglasnost za lečenje svog sina samo dan nakon što je Kosta, posle jezivog masakra u školi, smešten u psihijatrijsku bolnicu.

- U to vreme Kostina majka je još bila u šoku zbog zločina koji je počinio njen sin, pa je na nagovor lekara i radnika Centra za socijalni rad pristala da potpiše saglasnost. Međutim, kad je malo došla sebi, tražila je da povuče tu saglasnost, tvrdeći da je potpis stavila u stanju šoka i da nije mogla racionalno da razmišlja. Ona je svesna da je njen sin krivično neodgovoran, pošto nema navršenih 14 godina i da je jedini način da se on drži u bilo kakvoj izolaciji taj da bude zatvoren u bolnici, na obaveznom lečenju - napominje izvor "Informera" i dodaje:

- Ona se oštro protivi tome da joj sin do kraja života provede u ludnici i sad na sve načine pokušava da ga izvuče na slobodu - navodi Informer.

Na drugoj strani, advokat Jugoslav Tintor objašnjava da će o boravku K. K. (13) u psihijatrijskoj klinici konačnu odluku dati konzilijum lekara i sud.

- U konkretnom slučaju primenjuje se Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Kada neko za kog se utvrdi da ima mentalne smetnje bude smešten u psihijatrijsku ustanovu, on može tamo boraviti uz njegov pristanak ili pristanak njegovog zakonskog zastupnika. Moguće je da bude smešten u psihijatrijsku ustanovu i bez njegovog odobrenja ukoliko konzilijum psihijatara utvrdi da za to postoje razlozi, odnosno da je to neophodno da bi se sprečilo ugrožavanje života tog lica ili života i bezbednosti drugih lica, što bi ovde mogao biti slučaj - navodi Tintor i precizira:

- Inicijalno se traži pristanak osobe ili zastupnika, a ukoliko dođe do protivljenja, onda se može pribeći postupku koji predviđa zakon, a to je zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka. Ako je majka opozvala svoj pristanak za lečenje, svoje mišljenje daje tim stručnjaka, a sve se šalje sudu, koji u vanparničnom postupku odlučuje o zadržavanju lica s mentalnim smetnjama u psihijatrijskoj ustanovi. Sud periodično dobija izveštaj kako se kreće lečenje. Ako nema pomaka, onda se lečenje svakako produžava.

Kostina majka je, inače, doktor nauka i radila je kao asistent u Centru za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu. Muž je takođe intelektualac i doktor je radiologije. On je trenutno u pritvoru, pošto je Kosta počinio pokolj sa očeva dva pištolja, koje mu je prethodno uzeo iz sefa u porodičnom stanu na Vračaru.

Podsetimo, Kosta je 3. maja u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza. Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je pet đaka i ranio još šestoro školskih drugara.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.