Izvor: S media, 08.Maj.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAJA MARIJANA NIJE JEDINA – PEVAČICE TRPE BATINE ZBOG STRAHA OD RAZVODA I JAVNE BRUKE: Da li ste i vi žrtva nasilja? (TEST)

Nasilje kom je prošle sedmice bila izložena folk pevačica Maja Marijana iznova je otvorilo pitanje onih koji batine koriste kao „vaspitnu meru“, ali i straha žrtava da svoja prava zaštite na sudu.

Da podsetimo, pevačica je na Veliki petak, sat vremena posle ponoći, ušla u zgradu Hitne pomoći kako bi joj lekari sanirali povrede na glavi. Videvši hematome, nagnječenja i podlive, lekari su je uputili u Urgentni centar i usput posavetovali da podnese krivičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prijavu protiv osobe koja ju je tukla. Mediji su javili da je pevačica označila svog nevenčanog supruga Mladena Šmakića kao osobu koja je fizički nasrnula na nju i nanela joj teže telesne povrede. O njenom zdravstvenom stanju postoji i medicinska dokumentacija koja bi mogla da bude dokaz na sudu, ukoliko, naravno, pretučena pevačica odluči da tuži Šmakića.

„Na tapetu“ svaka druga

Ali, Maja Marijana nije jedina ličnost sa javne scene koja je doživela nasilje od čoveka sa kojim živi pod istim krovom. Pre nje, to se događalo i Zorici Marković, Stoji Novaković, Anabeli Bukvi... Njihove potresne priče javnost je donekle upoznala.

Mnogo je više, međutim, poznatih žena koje „kao zmija noge“ kriju da su žrtve nasilja. Sramota ih je da priznaju kako trpe batine, uvrede, ucene i omalovažavanja, smatrajući da će se njihova „jača polovina“ nekada „promeniti na bolje“. Ili - što je još češći slučaj – ne žele da u javnosti ruše lažnu sliku idiličnog braka ili veze koja intrigira publiku, a koja je ravna životu u paklu.

Šamaranje između udarnih termina

Tome u prilog i priča nekada velike jugoslovenske folk zvezde, koja je godinama bila u vezi sa političarem na vlasti. Obezbedio joj je sve što je tražila – status zvezde u državnoj diskografskoj kući, udarne termine na državnoj televiziji, turneje, skupu garderobu, putovanja... Uz ovaj „paket aranžman“ neretko su „išle“ i batine.

- Kad mu nešto nije po volji, pa kad me ošamari, mogu da sred ulice da se ’prospem’ al’ ne smem da zucnem – ispovedala se plavokosa folk zvezda bliskoj prijateljici. – Ali, tako ti je to; ja sam bila veće muško od svih mojih muževa i ljubavnika, pa je i meni neko morao da ’stavi so na rep’... A i ko bi me drugi ovoliko podržao?! On, bre, rizikuje svoj politički položaj zbog mene! Pa zar bi radio to da mu nije stalo?! Zato i trpim kad ’malo poludi’...

„Neseserdžije“ tuku iz kompleksa

Na sličan način razmišljaju i neke njene mlade koleginice koje su u posao „uvele“ i svoje „jače polovine“; istina, malo je onih koje su „upecale“ političare (i beneficije koje takva veza prati). Mnogo je više onih koje su od svojih partnera napravile „menadžere“ i „producente“, koji su u estradnim krugovima od milja prozvani – „neseserdžije“.

Njihov „posao“ u početku je da budu namršteni, nose kofere sa šminkom, „reže“ na nepristojne obožavaoce i pokažu pesnice, zlu ne trebalo.

Kasnije, kada se osile, njihove pesnice „sevaju“ u četiri zida koja je zaradila i u koji ih je uvela njihova žrtva.

Na potezu policija i tužilaštvo

Da li će Maja Marijana zaštitu svojih prava potražiti u sudnici? Mnoge njene koleginice, kao i advokati i borci za ljudska prava, smatraju da bi ona to trebalo da učini.

- Na osnovu javnog pogovaranja, odnosno medijskih natpisa, Tužilaštvo mora da pokrene pretkrivični postupak - objašnjava za S media portal advokat Predrag Savić. – Tužilaštvo odlučuje da li će neko biti procesuiran, odnosno da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage ili će direktno podići optužni predlog.

U Tužilaštvu, pak, za S media portal kažu da sve zavisi od policije – da li je oštećena podnela krivičnu prijavu protiv nasilnika, da li su oboje pozvani na razgovor i da li je policija procenila da, na osnovu uzetih izjava, postoji mogućnost pokretanja pretkrivičnog postupka. Tek ako policija pošalje dopis Tužilaštvu da postoje elementi pokretanja pretkrivičnog postupka, ova institucija će reagovati.

Advokat: Maja ne mora da svedoči protiv nevenčanog muža

Zbog situacije u kojoj se nalazi, Maja Marijana ne odgovara na novinarske pozive. Da li može da kaže na saslušanju da je suprug nije tukao?

Advokat Savić objašnjava da može i da, ukoliko postoje lekarska uverenja koja potvrđuju povrede, njen iskaz ne mora da bude uzet kao jedini i apsolutni dokaz:

- Oštećena je u situaciji kao privilegovani svedok i ne mora da svedoči protiv supruga, oca, majke, brata ili sestre ako to može da izazove neke posledice po njenu bezbednost. Može se dogoditi da policija podigne krivičnu prijavu, ali da se Maja ne pridruži krivičnom gonjenju. U tom slučaju Tužilaštvo mora da pokrene krivični postupak i da ispita sve okolnosti kroz informativne razgovore koje obezbeđuje preko policije.

Kazna – do tri godine zatvora

Naš sagovornik podseća da je Porodični zakon jako dobar i da su sankcije prilično stroge. Oslanjajući se na primere iz advokatske prakse, Savić dodaje da su sudije u prvostepenim postupcima veoma stroge i da nasilnike kažnjavaju maksimalno propisanom zatvorskom kaznom, koja iznosi od tri meseca do tri godine.

Na pitanje da li postoji mogućnost da nasilnik ne odgovara, advokat Savić kaže:

- Da, ali samo ako Tužilaštvo ništa ne preduzme, a oštećena ne podnese krivičnu prijavu. U tom slučaju nasilnik neće biti kažnjen, ali praksa pokazuje da će u najvećem broju slučajeva ponoviti nasilje.

RECITE "STOP" NASILJU: Osam pravila za prvu pomoć koja će vam sačuvati glavu na ramenima možete da pročitate OVDE

Snežana Moldovan

Foto: Guliver/Tinkstock, Ilustracija

Test: Nasiljeuporodici.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.