MAGIJA

Izvor: Kurir, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAGIJA

Čarobnu narukvicu koja otklanja sve vrste bolova na neviđeno prodaje nepostojeća firma „Ideal servis“

BEOGRAD - Srbija je, izgleda, postala jedino mesto na planeti gde narukvica ublažava bolove u bubrezima, kukovima, kod išijasa, kao i migrenozne i reumatozne bolove! Tu se spisak ne završava, jer taj „čarobni nakit“ deluje i na bolove izazvane nervnom iscrpljenošću, probavnim smetnjama, slabošću, nesanicom ili artrozom!

To nije nikakav vic, već tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << piše u oglasu izvesne firme „Ideal servis d.o.o.“ koji je nedavno objavljen na celoj strani u jednim dnevnim novinama. Sudeći prema tekstu oglasa, Srbija je konačno dobila savršeni izvozni artikal za koji bi mogao da se zainteresuje ceo svet!

Prema navodima „Ideal servisa“, svi koji pate od tolikih bolova imaće mogućnost da besplatno isprobaju narukvicu. Ako „ne radi“, mogu da je vrate. Za taj komad nakita piše da je izrađen od specijalne legure različitih metala, ali se ne precizira od kojih. Takođe, u oglasu ne piše da li je to priznato medicinsko pomagalo i gde je ispitano.

Ako se neko i „upeca“ i poželi da narukvicu naruči, moraće da plati 1.890 dinara, a ako hoće da mu zvecka na ruci pa naruči dve, onda je cena 2.990 dinara. Poručuje se putem narudžbenice, jer nigde nije napisan broj telefona preko kojeg bi budući korisnici mogli da dobiju više informacija o proizvodu. Doduše, piše i da ukoliko mušterija nije 100 odsto zadovoljna delovanjem, ima rok od 30 dana da je vrati, a novac će joj biti nadoknađen.

Reporteri Kurira nisu uspeli da to „čarobno i delotvorno sredstvo“ kupe u apotekama. Jednostavno, farmaceuti nikada nisu čuli za takav „revolucionarni“ proizvod.

Farmaceutkinja Devora Sunčica Veličković iz udruženja „Farmaceutsko jezgro“ kaže za Kurir da taj oglas liči na prevaru.

- Neverovatno mi je da narukvica ima takvo dejstvo. Distributer ne precizira koje su legure i metali po sredi. Ukoliko građani hoće da je koriste, neka se posavetuju s nekim ko je stručan, jer metali mogu da budu i radioaktivni preko dozvoljene granice. Šta će se desiti ako neko tu narukvicu kupi nekom teškom bolesniku, a ona pogorša njegovo stanje? Čini mi se da kod nas sada dolaze stvari koje su u EU zabranjene pre 15 godina - ističe naša sagovornica i dodaje da je prilikom kupovine takvih stvari neophodan oprez.

Advokat Srđan Stojković, jedan od retkih koji se bavi medicinskim pravom, kaže za Kurir da se na osnovu oglasa može reći da postoje indicije za krivično delo prevare.

- U Krivičnom zakoniku decidirano stoji „ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“ - navodi Stojković.

- Ovaj slučaj potpada i pod Zakon o oglašavanju, koji kaže da „oglasna poruka mora da bude istinita, potpuna i određena, u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima lojalne konkurencije i profesionalnom etikom.“

Inače, firma „Ideal servis d.o.o.“ nije registrovana u službi 988, pa Kurir tako nije mogao da dođe do njenog broja telefona. Na sajtu Agencije za privredne registre takođe nema podataka o toj firmi, kao što se ne može naći i nigde na internetu.[ antrfile ]

AGENCIJA ZA LEKOVE:NIJE REGISTROVANA!

Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije ističe za Kurir da narukvica firme „Ideal servis“ nikada nije stigla na registraciju, što je obaveza prema Zakonu o lekovima iz 2004. godine.

- Mi nemamo nikakva saznanja o postojanju takve narukvice - ističe je Tucović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.