Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 21:44

MAĐARI MASOVNO IZAŠLI NA ULICE: Novi zakon ih RAZBESNEO, vlasti su uznemirene

Okupljeni su oštro protiv usvajanja novog zakona

Hiljade Mađara okupilo se danas u Budimpešti kako bi se usprotivilo novom zakonu kojim se planira ukidanje statusa nastavnika kao javnih službenika.

Tokom današnjeg okupljanja u glavnom gradu Mađarske protestovalo se i protiv toga što je policija bacala suzavac na tinejdžere tokom prethodnih demonstracija, preneo je Rojters.

Demonstranti su iskazivali nezadovoljstvo zakonom koji nazivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Zakon o osveti", jer ga doživljavaju kao kaznu za dugogodišnji otpor nastavnika.

Orbanova vlada je saopštila da je cilj ovog zakona da se poboljša kvalitet obrazovanja, ali oko 5.000 nastavnika već je navelo da će napustiti svoju profesiju ako stupi na snagu. 

Današnji protest usledio je nakon niza skupova i štrajkova sa zahtevima za  povećanje plata i boljim uslove rada za nastavnike.

Navedeni ulični skupovi u prethodnom periodu bili su mirni, izuzev jednog početkom ovog meseca, kada je policija bacila suzavac na tinejdžere, koji su došli da podrže nastavnike dok su pokušavali da se približe Orbanovim kancelarijama.

Agencija napominje da je stopa inflacije u Mađarskoj, koja sada iznosi 24 odsto, umanjila plate nastavnika, koje su ionako bile ispod nacionalnog proseka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.