Izvor: B92, 05.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MADZAR O POSLEDICAMA KONVERTIBILNOSTI

Clan grupe 17 nezavisnih ekonomista i profesor ekonomskog fakulteta Ljubomir Madzar ocenio je na konferenciji za novinare da Socijalisticka narodna partija Crne Gore zahtevima za direktorskim mestima u Narodnoj banci Jugoslavije tvrdi pazar. "SNP nece imati dovoljno samopouzdanja da sprovede sve zahteve i na kraju ce uzmaknuti", ocenio je Madzar. Prilikom predstavljanja biltena G17 receno je i da je kriza oko izbora zamenika guvernera odlozila najavljenu zvanicnu devalvaciju i normalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa sa madjunarodnim monetarnim fondom, prenosi B92. Bilansi preduzeca i banka su neuporedivo losiji nego sto se prikazuju, jer se i dalje obracunavaju po sest dinara. "Gubici se procenjuju na 5 do 6 milijardi dolara", rekao je Ljubomir Madzar i istakao: "I kad se izvrsi devalvacija, onda ce ti dugovi preduzeca i banaka koji se vode po 6 dinara za nemacku marku biti preracunati na 30 dinara, pa ce se ispostaviti da ce te obaveze u devizama biti povecane pet puta i to ce onda kod velikog broja preduzeca otkriti da mozda nema nikakvog kapitala ili da je kapital negativan".

Clan G17 Ljubomir Madzar izjavio je da ce uvodjenje konvertibilnosti izazvati pozitivne, ali i negativne efekte. "Nema stvari koja je samo dobra i koja ne podrazumeva odredjene troskove", rekao je Ljubomir Madzar i dodao: "Moja je procena da ce u dogorocnijoj perspektivi koristi od konvertibilnosti biti kudikamo vece od pratecih steta i troskova, ali na kratak rok ce mnogi imati grdne muke da prezive taj period, a mnogi od privrednih subjekata nece moci ni preziveti, sto je mozda dobro, jer je krajnje vreme da pocne neka selekcija u privredi i da se vise ne odrzavaju oni koji su nesposobni za rentabilno poslovanje. Trosak ce biti gubitak radnih mesta u jednom broju preduzeca koja ce propasti i gubitak dela drustvenog proizvoda koji je vezan za ta radna mesta", rekao je Madzar, prenosi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.