Izvor: Beta, 15.Jul.2021, 15:09

RERI i WWF pokrenuli peticiju za raspisivanje referenduma o Zakonu o vodama

NVO "Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu" (RERI) i Svetska organizacija za  prirodu (WWF) pozvali su danas gradjane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o vodama.Ukazali su da se izmenama i dopunama Zakona o vodama, koje su juče usvojene u Skupštini Srbije, izmedju ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.Uveden je mehanizam "neposredne pogodbe" pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova). "Novim propisima se menja procedura odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu", navodi se u saopštenju RERI-ja i WWF-a.Podsetili su da su se gradjani Slovenije na nedavno održanom referendumu u ogromnoj većini (87 odsto izašlih birača) izjasnili protiv izmena Zakona o vodama i odbili da svoje vodne resurse prepuste nekontrolisanoj uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama. "Ubedjeni smo da bi gradjani Srbije u sličnom, gotovo istom broju rekli NE privatizaciji i uzurpaciji njihovih reka - samo kada bi ih neko pitao", smatraju u RERI-ju i WWF-u.Ranije je povlačenje predloženih izmena ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RERI i WWF pokrenuli peticiju za raspisivanje referenduma o Zakonu o vodama

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2021

NVO "Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu" (RERI) i Svetska organizacija za prirodu (WWF) pozvali su danas građane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o izmenama Zakona o vodama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.