Lutovac (DS): Ekologija je egzistencijalno pitanje, zagađivači da preuzmu odgovornost

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2020, 13:35

Lutovac (DS): Ekologija je egzistencijalno pitanje, zagađivači da preuzmu odgovornost

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je ekologija danas egzistencijalno pitanje i zahtevao da zagađivači preuzmu svoj deo odgovornosti za to.

Na konferenciji za novinare u središtu stranke, Lutovac je rekao da nigde u saveremenom svetu visok stepen zagađenja nije idikator ekonomskog napretka, a da to vlast u Srbiji danas potencira.

Govoreći o visokom stepenu zagađenja u Smederevu koje izaziva tamošnja Železara u kineskom vlasništvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Lutovac je naglasio da je potrebna promena i preuzimanje odgovornosti.

"Vlast će reći da mi teramo investitore, ali to je podmetanje u svrhu odbrane režima. Fabrike moraju da rade, ali građani moraju da imaju čist vazduh i vodu", istakao je on.

Naveo je da je od 2000. godine u ekologiji bilo pomaka i grešaka, ali da od 2012. godine nijedan problem zagađenja nije rešen te je naveo primer Zrenjanina, u kojem građani više od 15 godina žive bez čiste vode.

"(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je u Zrenjanin doveo još zagađivača (fabriku guma 'Linglong') iz Kine, koji je tamo bio zabranjen, pa gradu preti i zagađenje vazduha", naglasio je Lutovac.

Ocenio je da je odnos prema ekologiji pokazatelj stanja u politici i društvu svake zemlje te da ne sme da se tretira kao lokalno pitanje kojim se bave "zaljubljenici", već kao političko, egzistencijalno i kulturološko pitanje.

Savetnik predsednika DS i šef UNESKO Katedre za bioetiku za Evropu Vojin Rakić naglasio je da u Srbiji 21. veka ne bi smela da postoji toliko visoka stopa zagađenja u Smederevu, koje utiče i na Beograd.

Ocenio je da je zagađenje u tom gradu prouzrokovano neprimerenim postupanjem rukovodstva Železare, zbog čega po Smederevu i okolini pada crno-crveni rudni prah.

Zbog toga, Rakić je izneo niz kritika na račun ekonomske saradnje Srbije i Kine i kazao da se kineski preduzetnici u Srbiji "opslužuju", a da bi trebalo da se pridržavaju standarda EU u zaštiti životne sredine i postave filtere na svoja postrojenja ako žele da posluju.

Rakić je rekao da DS podržava ekološke proteste koji se održavaju u Smederevu.

Lutovac (DS) o frakciji stranke: Da obaveste javnost o svemu ili disciplinski postupci za dva dana

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da će protiv ostatka frakcije te stranke koja je raspisala unutarstanačke izbore biti pokrenut disciplinski postupak za dva dana ukoliko ne prestanu "da obmanjuju javnost i lažno se predstavljaju".

"Juče smo imali Predsedništvo (stranke) gde je doneta jednoglasna odluka da se uputi zahtev onima koji obmanjuju javnost i lažno se predstavljaju da sa tim prestanu i da istinito obaveste javnost o svemu. I da to urade neodložno, u roku od dva dana", kazao je Lutovac na konferenciji za novinare u Beogradu.

Frakcija DS suprotstavljena trenutnom rukovodstvu raspisala je izbore za predsednika stranke za 26. septembar, a jedini kandidat na njima biće glumac Branislav Lečić, koji je juče predstavio novi program u tri tačke.

Demokrate okupljene oko Zorana Lutovca ne priznaju te izbore, a na poslednjoj sednici Glavnog odbora tog dela stranke saopšteno je da je pokrenut disciplinski postupak protiv funkcionera DS Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lutovac (DS) o frakciji stranke: Da obaveste javnost o svemu ili disciplinski postupci za dva dana

Izvor: Beta Video, 28.Avg.2020

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da će protiv ostatka frakcije te stranke koja je raspisala unutarstanačke izbore biti pokrenut disciplinski postupak za dva dana ukoliko ne prestanu ``da obmanjuju javnost i lažno se predstavljaju``. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.