Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luter i đavo

Martin Luter je njegovo prisustvo osećao na opsesivan način i bio je čvrsto ubeđen da đavo kontroliše sve ono što je na bilo koji način povezano sa telesnim životom.

 Takođe je smatrao da je đavo u stanju da uz pomoć veštica čini sve moguće štete, jer oseća mržnju i zavist prema čoveku kome je, za razliku od njega, Hristova žrtva pokazala put ka spasenju.

Verovanje u demonska zlodela za reformisane katolike postalo je jemstvo pravovernosti: nebeski svodovi, naime, imaju svoje temelje u dubinama provalije i - kako smatra Žil Mišle - sumnja u ovozemaljske tajne pokrenula je verovanje u onozemaljske tajne kod mnogih duša.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.