Lunaček: Menjati sporazum o ZSO ako treba

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Menjati sporazum o ZSO ako treba

Odluka o suspendovanju sporazuma o ZSO nije neprijateljski akt prema Srbiji, smatra potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

Osim toga, prema njenim rečima, ukoliko se ustanovi da je sporazum u suprotnosti s kosovskim ustavom, treba menjati sporazum.

Lunaček je to rekla na konferenciji za novinare u Prištini gde je govorila i o SSP-u, o odbijanju zahteva da se Kosovo učlani u Unesko, ali i o jučerašnjoj odluci ustavnog suda da se suspenduje sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Zajednici srpskih opština.

"Ne mislim da je to neprijateljski akt prema Srbiji. Treba videti šta će Ustavni sud konačno odlučiti", rekla je Lunaček i dodala da je to tema za kosovski parlament, te je pozvala opoziciju da se vrati u skupštinu.

A ukoliko konačna odluka suda bude da je sporazum o ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova, onda treba menjati i sam sporazum, izjavila je Lunaček, koja je tokom boravka na Kosovu razgovorala s najvišim predstavnicima kosovske administracije i održala predavanje studentima Prištinskog univerziteta.

Osim toga, Lunaček je izjavila i da bi Kosovo dobilo liberalizaciju viza, kad bi se ona pitala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.