Izvor: Blic, 03.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luksuz druge generacije

Luksuz druge generacije

Iako je najveća svetska jesenja izložba automobila održana nedavno u Parizu, u 'Audiju' su odlučili da svoj novi model lansiraju na Sajmu u Berlinu (28. oktobar - 5. novembar). Tako je druga generacija 'audija A 4', umesto da bude jedan od mnogih noviteta pariskog salona, postala zvezda u Berlinu, što je verovatno i bio cilj marketinških stručnjaka iz Inglštata.

Karoserija je nešto veća od stare i, u pogledu dizajna, ne predstavlja iznenađenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Na 'A 4' su preneti gotovo svi dizajnerski elementi modela 'A 6', što ga je učinilo veoma sličnim starijem bratu i isto toliko drugačijim u odnosu na konkurenciju.

Jedan od nekoliko novih motora i ujedno najjači u celom asortimanu jeste šestocilindraš od tri litra i 162 kW (220 KS), koji obezbeđuje najveću brzinu od 245 km/h i ubrzanje iz mesta do sto na sat za 6,9 sekundi. Drugi novitet je dvolitarski benzinac sa 96 kW (130 PS). Najnovije izdanje čuvenog dizelaša od 1,9 litara ima čak 96 kW (130 KS), zahvaljujući pored ostalog ubrizgavanju goriva pomoću pumpe-brizgaljke koja stvara pritisak od 2.000 bara. Kabina je, naravno, vrhunski oblikovana, a najznačajnija promena jeste povećanje dužine. To će najviše prijati putnicima na zadnjim sedištima, jer je prostor za kolena produžen za četiri centimetra. V.L. Menjač bez prenosa

Jedan od najznačajnijih tehničkih detalja je novi menjač koji nema stepene prenosa. Bestepeni menjač do sada je korišćen samo na manjim automobilima, jer nije bio u stanju da podnese veća opterećenja. Međutim, konstrukcija 'Audijevog' bestepenog menjača može da 'izdrži' i moćan trolitarski motor.

Najjeftiniji - dogodine

Najjeftinija verzija 'audija A 4', s motorom od 1,6 l, pojaviće se na tržištu sredinom 2001. i koštaće oko 42.000 maraka. Trenutno su cene u rasponu od 48.000 DM za varijantu s dvolitarskim motorom, do 71.000 DM, koliko staje 'A4' sa V6 motorom, 'kvatro' pogonom i 'tiptronik' menjačem. 'Petar Veliki'

Na pariskom sajmu 'Lada' je prikazala svoj novi prototip 'peter turbo'. Ime je dobio prema čuvenom ruskom caru, a dizajneri su inspiraciju našli u naučnofantastičnim romanima Vasilija Aksionova. Karoserija zaista deluje futuristički i teško se može svrstati u neki od aktuelnih trendova. Pri oblikovanju unutrašnjosti, ideja vodilja bila je da se putnici osećaju kao u velikoj sobi. U kabini je pet odvojenih sedišta, a utisak prostranosti upotpunjava stakleni krov. Po dužini karoserije 'peter turbo' odgovara limuzinama srednje klase, ali je nešto širi i viši od njih. V.L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.