Lukšić: Ne progonimo sveštenike

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: Ne progonimo sveštenike

Crna Gora ne proteruje sveštenike Srpske pravoslavne crkve, već primenjuje zakone koji važe za sve, izjavio crnogorski premijer Igor Lukšić odgovarajući na poslanička pitanja.

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da Crna Gora ne proteruje sveštenike Srpske pravoslavne crkve, ali naglasio da svi moraju poštovati njene zakone.

Lukšić je tokom "premijerskog sata" rekao da je u slučajevima deportacije paroha Siniše Smiljića i odbijanja zahteva za privremeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << boravak parohu Veliboru Džomiću, reč o poštovanju zakona Crne Gore, a ne o progonu sveštenika SPC.

Lukšić je, odgovarajući na poslaničko pitanje Gorana Danilović iz Nove srpske demokratije da li među sveštenicima SPC postoje oni koji su opasni po nacionalnu bezbednost Crne Gore, naveo da bi odgovor na to pitanje bilo "posredno otkrivanje tajnog podatka".

"Ako dosledno poštujemo zakone, onda apelujemo na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i sve eparhije da ispune uslove za adekvatno regulisanje boravka sveštenstva koje nije poreklom iz Crne Gore", rekao je Lukšić.

Crnogorski premijer rekao je da Džomićevu situaciju ne bi posebno komentarisao, ali da, ako se dosledno primenjuje zakon, on ima pravo na žalbu.

Jedinstvena spoljna politika 

"Potrebno je sprovesti zakone i omogućiti sve papire. U slučaju Džomića, ne znači da je proces gotov i on ima priliku da pokaže da je odluka MUP-a bila neadekvatno zasnovana", naveo je crnogorski premijer.

Lukšić nije isključio mogućnost da Crna Gora na decembarskoj sednici Saveta Evrope ne dobije datum početka pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

"Zbog ekonomskih problema sa kojima se suočava Evropa, moguće je da se agenda proširenja, pa i dobijanja datuma pregovora za Crnu Goru, ne nađu na decembarskom zasedanju Evropskog saveta", rekao je Lukšić.

Crnogorski premijer je navode poslanika Pokreta za promjene Koče Pavlovića da postoje dve spoljne politike u Vladi Crne Gore odbacio kao potpuno neosnovane, navodeći da je crnogorska spoljna politika jedinstvena i jasna.

Pavlović je pitao premijera da li će smeniti šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena zbog njegove, kako je naveo, bliskosti sa Rusijom, jer je nelogično da jedna država ima dve spoljne politike.

"Vlada vodi jedinstvenu spoljnu politiku koja je u potpunosti saglasna sa spoljnopolitičkim prioritetima, a to su integracije u EU i NATO", odgovorio je Lukšić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukšić: Ne progonimo sveštenike SPC

Izvor: B92, 26.Okt.2011

Podgorica -- Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da Crna Gora ne proteruje sveštenike Srpske pravoslavne crkve, ali svi moraju poštovati njene zakone...On je tokom "premijerskog sata" rekao da se u slučajevima deportacije paroha Siniše Smiljića i odbijanja Ministarstva unutrašnjih poslova...

Nastavak na B92...

Lukšić: Ekonomski interes Crne Gore je nacionalni interes

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2011

Crnogorski premijer Igor Lukšić je odgovarao na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. Poslanici su se interesovali o stanju crnogorske ekonomije, statusu sveštenika Srpske pravoslavne crkve i nivou investicija u turizmu

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.