Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Lukoil' neće da sanira pumpu

'Lukoil' neće da sanira pumpu

VALJEVO - Ni godinu dana od ekološkog incidenta kada se sa benzinske pumpe 'Lukoil Beopetrola', u širem centru Valjeva, izlilo 8,5 tona motornog benzina od 98 oktana, sanacija pumpe nije započeta.

Valjevska opština sumnja da beogradska kompanija izbegava tu obavezu, jer su prošla tri meseca od kada su 'Lukoilu' uputili zvanični dopis da je krajnje vreme da se izvrši sanacija i i uklone ruševine već srušene benzinske pumpe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << S druge strane, 'Lukoil' se povodom akcidenta poslednji put oglasio u novembru prošle godine, i saopštio da su njegovi stručnjaci ispitivanjima terena utvrdili da izlivanja benzina uopšte nije bilo.

Manjak goriva uočen je 27. jula prošle godine oko 13 sati, kada se posumnjalo da je iz podzemnog rezervoara iscurio u gradsku kanalizaciju. Istraga je utvrdila da je benzin u zemljište oko pumpe iscurio zbog loše fiksiranog creva za istakanje iz cisterne na podzemni rezervoar. Osumnjičena su dvojica radnika 'Lukoilove' pumpe i vozač cisterne da su, kada su uvideli manjak goriva u rezervoaru, namerno presekli crevo za istakanje da bi prikazali da je puklo, a ne da je do izlivanja došlo zbog njihove nepažnje.

- Posle godinu dana, lokacija nekadašnje pumpe samo je zatarabljena i neadekvatno zaštićena. Poslednji put, 'Lukoil' nas je obavestio da su njihovi stručnjaci došli do zaključka da izlivanja benzina nije ni bilo, već da zagađenost potiče od nafte koja se, kako pretpostavljaju, izlivala prethodnih godina. Sve naše stručne službe, međutim, nepobitno tvrde da je izlivanja benzina bilo, a to je utvrdila i policijska istraga - kaže predsednik opštine dr Jovan Tomić.

Prema njegovim rečima, u poslednjem dopisu 'Lukoil' je predložio rekonstrukciju pumpe na mestu na kojem je bila ali ističe da opština neće dozvoliti nikakvu izgradnju dok se, kako su naložile inspekcije, ne ukloni metar zemljišta, ponovo ne obave merenja da li ima zaostalog benzina i ne obavi kompletna sanacija, ističe Tomić.

Predrag Vujanac

Akcija 'Blica' - Teški uslovi na Klinici za dijabetes Vruće kao u kotlu, a sedmoro u sobi

U dve bolesničke sobe na Klinici za endokrinologiju i dijabetes u Nišu, koje su okrenute ka zapadnoj strani, vrelo je kao u kotlu. U sobi predviđenoj za četiri pacijenta smešteno ih je sedmoro, a nekad čak i devetoro. Kroz sobe u kojima u gotovo neizdrživim uslovima leže oboleli od šećerne bolesti i štitne zležde, jedva se prolazi. Često su tu smešteni i dijabetičari sa gangrenom, koji imaju i temperaturu.

- Vrućina je pogubna za bolesne od hipertiroze i šećerne bolesti. Temperatura u sobi od preko 30 stepeni Celzijusa može samo da pogorša stanje bolesnika. Nemoćni smo jer zbog skučenog prostora moramo da ubacujemo dodatne krevete. Naša klinika ima samo dve bolesničke sobe i intenzivnu negu, na kojoj imamo uređaj za rashlađivanje. Da tamo nemamo klimu, bili bi ugroženi životi mnogih pacijenata, pre svega onih koji su se otrovali - kaže direktor Klinike za endokrinologiju dr Slobodan Antić.

Nišlijka Ljiljana Stevčić (62) priča da su joj uslovi neizdrživi.

- Ne možemo da dišemo. Stalno se znojim i teško mi je. Ne mogu da shvatim da ovo društvo toliko ne mari za bolesne. Po svim prostornim kriterijumima, a kao arhitekta to znam, ovo je soba za tri pacijenta. Ovde nas sedam leži. Lekari i medicinske sestre jedva se provlače između kreveta - kaže ova bolesnica.

Nišlija Josif Josipov (55) poziva gradonačelnika Niša Smiljka Kostića da pomogne da ova klinika dobije klima-uređaje.

- U svim kancelarijama u opštini postoje klime. To je strašno. Neka Smiljko Kostić učini nešto, neka kupi klime da se ovde ne kuvamo. Teško mi je zbog visokog šećera i kad je temperatura optimalna. U ovom kotlu će mi se stanje još više pogoršati.

- Lokalni funkcioneri ne treba da vode politiku nego da se brinu o građanima. Ništa ne rade da pomognu niškoj bolnici da uslovi za lečenje bolesnika budu dobri. Bolujem od šećera, ali sam operisan od srca, tako da mi je jako teško. Često me guši oko srca - žali se Velimir Kitanović (72) iz Niša.

Nišliji Nikoli Cvetkoviću posebno je teško noću.

- Ovde sam došao da mi bude bolje, ali se sada gore osećam. Užasno je, posebno noću. Od podneva ovde greje sunce, toliko se ugreje da je to neizdrživo - naglašava ovaj bolesnik.

Svetlana Ćirović (25) iz Gračanice u bolnici je zbog ispitivanja, kaže da nije mogla ni da pretpostavi da su ovako loši uslovi lečenja u Nišu.

Vesna Torović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.