Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukić: Vraćen verbalni delikt u krivično pravo

BEOGRAD - Advokat Branko Lukić ocijenio je da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu, današnjom presudom lideru Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislavu Šešelju, vratio verbalni delikt u krivično pravo.

Lukić, koji je branilac generala Ratka Mladića, kaže da je Šešelj prije svega osuđen za verbalni delikt, što je apsurd u svim civilnim društvima i pravnim sistemima.

"Svi znamo kako se sudilo za verbalne delikte u vreme komunizma i kako se prolazilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u tim suđenjima, a smatram da je Tribunal ovom presudom ponovo vratio verbalni delikt u krivično pravo i siguran sam da nijedan od tih sudija ne bi voleo da mu se sudi po tome, niti da se taj institut ponovo uvede u bilo koju od njihovih država", rekao je Lukić Srni.

Advokat Goran Petronijević smatra da je današnja presuda Šešelju neka vrsta kompenzacije Hrvatima za udruženi zločinački poduhvat u slučaju "Prlić i ostali".

"Sudsko veće je imalo `projektni zadatak` da Šešelja oglasi krivim, a izbor je pao na događaj u Hrtkovcima i to je za sada jedan jedini događaj koji je vezan za Srbiju u tim ratnim događanjima, za koji je neko oglašen krivim pred haškim tribunalom", rekao je Petronijević Srni.

On je ocijenio da, pravno gledano, u događaju u Hrtkovcima, koji je bio predmet suđenja, nema nikakvog krivičnog djela, niti ijednog realnog akta nasilja, te da je smiješno govoriti o posljedicama verbalnog delikta.

"Ono što su oni uradili je vanpravno i političko sa određenim implikacijama kompenzacije Hrvatskoj i nanošenja štete Srbiji", rekao je Petronijević, koji je član pravnog tima nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu ukinulo je danas oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora, proglasivši ga krivim za progon i podsticanje na progon Hrvata u mjestu Hrtkovci u Srbiji.

U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, pa je slobodan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.