Lukić: Turisti dobro obavešteni o vanrednom stanju

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukić: Turisti dobro obavešteni o vanrednom stanju

Svi srpski turisti u Tunisu su dobro, obavešteni su o uvođenju vanrednog stanja u toj zemlji, izjavio je ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić.

On je naveo da su turisti u kontaktu sa ambasadom Srbije i da su za njih otvorene stalno telefonske linije u ambasadi.

Rekavši da se predsednik Tunisa posredstvom televizije obraća naciji povodom uvođenja vanrednog stanja, osam dana nakon terorističkog napada na turiste u Susu, ambasador Lukić je rekao Tanjugu u telefonskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavi da će vanredno stanje trajati 30 dana i da će biti produžavano ukoliko za to bude potrebe.

"Vanredno stanje zapravo daje prava snagama bezbednosti, Nacionalne garde i pojedinim jedinicama vojske da mogu da zaustave i pretresaju u situacijama gde ima osnovane sumnje na opasnost od terorističkih akcija, a u nekim mestima mogu biti preduzete i mere ograničenja kretanja, sve radi bezbednosti", ukazao je ambašador Lukić.

On je objasnio da su na ulicama već bile primetne pojačane policijske snage, a da je vanredno stanje uvedeno radi njihovog efikasnijeg delovanja.

"Od naših agencija u Tunisu trenutno funkcioniše jedino 'Sun Line travel', obvestili su sve turiste o situaciji, o uvođenu vanrednog stanja. U toku su redovni ispraćaji turističkih grupa, u utorak se u Srbiju vraća naredna grupa gostiju, a do sledećeg petka je ostalo još 40 do 50 naših turista koji letuju u Tunisu", kaže ambašador Lukić i još jednom podvlači da su svi dobro.

U Tunisu je danas proglašeno vanredno stanje, kao rezultat ranijeg terorističkog napada koji se desio 26. juna ove godine u području grada Susa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i upozorilo turiste iz Srbije da izbegavaju putovanja u planinske i pustinjske oblasti kao i da slede uputstva Vlade Tunisa.

"Trenutno, tuniski nadležni organi ne uvode mere ograničenja kretanja u području glavnih turističkih destinacija, ali preporučuju mere pojačanog opreza", navodi se u saopštenju i dodaje da je neophodno pažljivo pratiti zvanična saopštenja tuniske vlade.

"Državljani Srbije koje se trenutno nalaze u Tunisu trebalo bi da slede uputstva koja budu davali tuniski bezbednosni organi. Potrebno je izbegavati putovanja u planinske oblasti blizu alžirske granice, usled mogućih oružanih sukoba. Van glavnih saobraćajnica, preporučuje se posebna pažnja, jer je moguće pojačano prisustvo vojske i policije", upozorava MSP.

"Na jugu Tunisa i u pustinjskim delovima ne preporučuju se organizovani turistički izleti. U večernjim časovima potrebno je izbegavati turističke izlete iz bezbednosnih razloga", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.