Lukašenko uvodi kmetstvo?

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko uvodi kmetstvo?

Minsk -- Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da stane na put migraciji stanovništva iz sela u gradove i zabrani seljacima da napuštaju svoja imanja.

Lukašenko je najavio da će doneti zakon kojim će seljacima i radnicima na selu biti zabranjeno da prestanu da obavljaju svoje poslove na selima i da neće smeti da se sele u gradove.

„Juče je na moj sto stigao dekret koji se tiče, jednostavno govoreći, kmetstvom. Taj dekret bi povećao moć regionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubernatora i naučio seljake da budu mnogo efikasniji“, rekao je Lukašenko, prenosi portal Gazeta.ru.

Prema njegovim rečima, gubernatori koji ne bi uspeli da osiguraju pravovremenu setvu ili žetvu bili bi otpušteni.

Beloruski predsednik je, pre nego što je počeo da se bavi politikom, bio zamenik predsedavajućeg za kolektivnu poljoprivredu u SSSR-u. Belorusija inače proizvodi ogromne količine krompira, žitarica i stoke, ali metodi uzgajanja se nisu promenili još od sovjetskih vremena.

Niske zarade i slaba perspektiva napretka u poljoprivredi naterali su mnoge seljake da potraže bolju budućnost u gradovima ili u susednoj Rusiji.

Kmetstvo je u carskoj Rusiji ukinuo još car Aleksandar Drugi 1861. godine, ali je za vreme sovjeta ponovo, samo pod drugim imenom i sistemom, vraćeno. Radnici su u SSSR-u bili vezani za određenu zemlju i bile su im nametnute restrikcije na putovanja.

Ukoliko Lukašenko potpiše novi dekret, Belorusija će prekršiti međunarodnu konvenciju o ukidanju prinudnog rada iz 1957. godine, čija je potpisnica. To ga, međutim, nije sprečilo da potpiše sličan dekret koji se odnosio na zaposlene u drvnoj industriji 2012. godine.

Ipak, Rusija bi možda mogla da uloži protest, pošto će uskoro biti potpisivan dogovor kojim će ekonomske veze između Rusije, Belorusije i Kazahstana biti ojačane. Prema tom dogovoru, potpisnice moraju da garantuju, između ostalog, slobodno kretanje radne snage preko granica sve tri zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.