Lukašenko se malo zaleteo?

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 12:24

Lukašenko se malo zaleteo?

Minsk -- Nakon što su Rusija i Belorusija združile snage, postavlja se pitanje da li će Lukašenko uspeti da izvrši Putinov zadatak?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nalazi se pod velikim pritiskom da pošalje vojnike pod rusko zapovedništvo.

Podsetimo, Rusija i Belorusija će formirati zajedničke snage u regionalnu vojnu jedinicu, prenosi beloruska državna informativna agencija "Belta".

Formiranje zajedničkih snaga objavio je Lukašenko na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanku s čelnicima za sigurnost. Potom je tamošnje ministarstvo odbrane objavilo da ima 500 hiljada obučenih vojnika spremnih za slanje na granicu s Ukrajinom.

Međutim, nije prošlo ni nekoliko sati, a u Minsku su shvatili da su se malo zatrčali. Problem je u tome što je beloruska vojska u gorem stanju od ruske. Ukupno imaju tek malo više od 45 hiljada vojnika.

Doduše, Belorusija ima obvezu služenja vojnog roka pa ima i rezervni sastav od nešto manje od 290 hiljada, što je dosta manje od najavljenih 500 hiljada. A to znači da bi se povećanje brojnosti oružanih snaga moralo postići masovnom mobilizacijom. Naoružani narod je nešto što Lukašenko sigurno ne želi.

Stoga, nije čudno što je beloruski ministar odbrane Viktor Krenin u obraćanju javnosti brže-bolje demantovao bilo kakvu mogućnost učestvovanja beloruskih snaga u ukrajinskom ratu.

Doduše, on je to malo drugačije opisao: "Ne želimo da se borimo sa Litvancima, Poljacima ili Ukrajincima", rekao je Krenin u snimljenoj izjavi za televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.