Lukašenko je bolestan

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 15:48

"Lukašenko je bolestan"

"Aleksandar Lukašenko je bolestan. Nema kovid, samo je umoran. Treba da se odmori. Jednostavno se čovek razboleo".

To je izjavio za ruski portal Podjom zastupnik Dume i zamenik šefa parlamentarnog Odbora za pitanja postsovjetskih država Konstantin Zatulin, kojeg citira većina ruskih medija.

Zatulin je čak rekao kako zna "od čega boluje Lukašenko", ali u dijagnozu nije ulazio, a Putinov portparol Dmitrij Peskov dodao je kako je "ružno nagađati i pričati o nečijem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlju".

No, kako bilo, već gotovo nedelju dana traju nagađanja i spekulacije šta je s Lukašenkom i je li stvarno bolestan.

Naime, on se nije od 9. maja, kada je bio u Moskvi na Putinovoj paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, pojavio u javnosti.

Propustio je i svečanost tim povodom u Minsku, a potom se nije pojavio ni 14. maja na Danu zastave, grba i himne kada se tradicionalno obraća narodu.

Beloruski nezavisni mediji objavili su da je 13. maja beloruski samoprozvani predsednik (EU ne priznaje njegovu pobedu na izborima 2020. godine) dovezen u elitnu predsedničku državnu kliniku Drozdi, a u Minsku su blokirani prilazi klinici pa je pojačano osiguranje glavnih državnih institucija. Primećeno je i više policije na ulicama.

Aleksandar Lukašenko ima 68 godina, a pre nekoliko godina nagađalo se da je imao moždani udar, što je demantovano. Tokom pandemije korone navodno se dva puta zarazio, ali bez posledica. U svakom slučaju, s Lukašenkom se nešto događa, čak je i moskovski Komersant pisao da je Lukašenko u Moskvi "izgledao iscrpljeno" i "baš loše" te da su ga na paradi morali voziti električnim skuterom jer nije mogao "da prođe peške ni 300 metara od auta do tribine".

Primećeno je da je na ruci imao povez kakav se, kažu, stavlja nakon infuzije.

"Izgledao je bolesno. Bilo mi je žao tog ostarelog čoveka, koji je ipak i u takvom stanju doleteo u Moskvu na paradu", napisao je Andrej Kolesnikov, novinar Komersanta koji prati ruskog predsednika Vladimira Putina.

Čak je naveo kako je "odmah ispod tribine" bilo smešteno vozilo Hitne pomoći "s instrumentima za reanimaciju". Lukašenko je odsedeo celu paradu gotovo nepomično, a potom je odmah odleteo u Minsk, propustivši zajedničku večeru s Putinom i ostalim gostima koji su došli na spornu paradu usred ruske agresije na Ukrajinu.

Lukašenka su potom na manifestacijama u Minsku zamenili prvo ministar odbrane Viktor Hrenin, a na Danu zastave njegov uvodni govor pročitao je premijer Roman Golovčenko. U slučaju smrti ili ako nije u stanju obavljati dužnost, Lukašenka prema Ustavu zamenjuje šef parlamenta, a trenutno je to Natalija Kočanova. Ona u 30 dana mora raspisati nove izbore.

Šta se događa s Lukašenkom ostaje da se vidi, jer režim je vrlo škrt s informacijama o njegovom zdravlju, ali svakako će biti zanimljivo jer se ionako režim drži na njemu uz rusku podršku.

Odmah se, povodom "hospitalizacije Lukašenka", javila i Svetlana Tihanovska, predsednica Belorusije u egzilu, koja je poručila da se u slučaju "Lukašenkovog odlaska" ne sme dopustiti "dolazak drugog diktatora ili nove ruske marionete".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.