Luis Rubijales: Golmanka Španije Katarina Kol razočarana jer je skandal sa poljupcem zasenio njihov uspeh

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 15:42

Luis Rubijales: Golmanka Španije Katarina Kol 'razočarana' jer je skandal sa poljupcem zasenio njihov uspeh

Kol je nepokolebljiva u svojoj podršci Ermoso, za koju kaže da nije pristala da je predsednik Španskog fudbalskog saveza poljubi u usta posle pobede.

Golmanka šampionske španske reprezentacije Katalina Kol rekla je za BBC da je "razočarana" što je trijumf njenog tima zasenilo to što je predsednik Španskog fudbalskog saveza Luis Rubijales poljubio njenu saigračicu Dženi Ermoso.

"Tužna sam što fudbalerke nisu u žiži interesovanja", kaže Kol.

"Razočarana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam što svako ko vas zaustavi na ulici samo priča o tome, a ne kaže: 'Čestitam na osvajanju Svetskog prvenstva!'"

Rubijalesa je suspendovala FIFA dan nakon što je insistirao da neće dati ostavku na položaj čelnika federacije i koji je tvrdio da je poljubac bio "obostran i sporazuman".

Španski tužioci su pokrenuli preliminarnu istragu o tome da li se incident svodi na seksualni napad.

Incident je pokrenuo talase kritika i ostrašćenu raspravu o dobrovoljnom pristanku, seksizmu i zloupotrebi položaja u Španiji i širom sveta.

Ali španske fudbalerke se osećaju kao da je njihov trenutak slave zaboravljen.

"Slavila sam ovde na Majorci, u mom domu. Dobila sam topao doček. Srećna sam zbog onoga što smo postigli", objašnjava Kol.

"Ali deo mene je tužan zbog svega što se dešava. Želim da pričam o tome šta sam postigla na Svetskom prvenstvu, a ne o ovome."

Kol, koja je do sada osvajala UEFA-ine evropske turnire za mlađe od 17 i mlađe od 19 godina a sada je svetski šampion u 22. godini, kaže da neće više igrati za svoj nacionalni tim dok god Rubijales ne podnese ostavku.

Osamdeset jedna španska fudbalerka potpisala je pismo solidarnosti sa Ermoso rekavši da neće igrati za ženski nacionalni tim dok god je Rubijales na čelu federacije.

"Čule smo se jedna sa drugom", kaže Kol.

"Mislim da smo sve imale istu pomisao a to je da ono što se desilo ne sme da se nastavi. To se desilo našoj saigračici do koje nam je mnogo stalo i odlučile smo da stanemo uz nju šta god da ona odluči. I to smo i uradile. To je bila naša odluka i ta odluka je konačna."

Kol, koja je bila u ličnom kontaktu sa Ermoso, priznaje da je ovo težak period za njenu koleginicu.

"Njen telefon je zatrpan porukama koje dobija", kaže Kol.

"Nije joj lako i mogu da zamislim kroz šta prolazi. Ali, kao što rekoh, mi smo uz nju bez obzira na sve."

Skandal je privukao ogromnu pažnju iz čitavog sveta, dok je kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava opisala stav Ermoso prema poljupcu potencijalnom "prekretnicom".

Upitana za sam incident, Kol je odgovorila: "Ne mogu da kažem da sam bila iznenađena."

"Naravno, to mi se nije dopalo. Mislim da svi govore o nečemu o čemu ne želimo da govorimo."

Kol se protivi svakom ko nije stao uz Ermoso i njene saigračice.

"Ko god želi da nas podrži, može da nas podrži, a ko god ne želi, e pa i ne mora. Mi na kraju znamo šta je istina i to je sve što je važno."

Kad ju je BBC pitao da li je Španski fudbalski savez mogao da reši ovu situaciju bolje, njen agent je prekinuo intervju.

Šta, dakle, Kol želi i šta misli kako će se okončati ova saga?

"Tužne smo zbog svega, ali verujem da će se sve razrešiti i da će sve ispasti dobro", rekla je ona.

"Želimo da nastavimo da osvajamo titule. Mi smo fudbalerke i želimo da igramo fudbal, to je ono što volimo da radimo.

"Mi samo želimo da se naša prava poštuju i da se ovo više ne ponovi."

Dodatno izveštavanje: Lorna Henkin

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Luis Rubijales: Golmanka Španije Katarina Kol 'razočarana' jer je skandal sa poljupcem zasenio njihov uspeh

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2023

Kol je nepokolebljiva u svojoj podršci Ermoso, za koju kaže da nije pristala da je predsednik Španskog fudbalskog saveza poljubi u usta posle pobede.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.