Ludi idiot

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 09:15

"Ludi idiot"

Ruski mediji nazvali su zapovednika ruske vojske koji se smatra odgovornim za neuspeli napad na Vuhledar, "ludim idiotom".

Reč je o, kako prenosi Jutarnji list pisanje "Moskov tajmsa", Rustamu Muradovu, koji je nedavno smenjen s dužnosti, samo sedam meseci nakon imenovanja. Smenjen je s mesta zapovednika Istočnog vojnog okruga u Ukrajini.

"Moskov tajms", nezavisne internet novine na engleskom i ruskom jeziku, sa sedištem u Amsterdamu, koje su trenutno zabranjene u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiji, objavile su da su ih dva vojna izvora obavestila o suspenziji 50-godišnjeg general pukovnika koji je nedavno pokrenuo ofanzivu u istočnoj Ukrajini.

"Muradov je smenjen jer je bio ludi idiot koji je poslao vojnike u sigurnu smrt. Mnogi su se na njega žalili", navedeno je.

Muradov je bivši zapovednik ruskih snaga u Siriji, zbog čega je i odlikovan, a kasnije je služio kao šef mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu. Kao zapovednik u Ukrajini je služio od oktobra 2022.

U februaru ove godine je započeo napad na Vuhledar, ali završilo je tako da je poslao vojsku pod paljbu ukrajinske artiljerije i u minska polja. U samo tri dana su izgubljene dve elitne mornaričke brigade, od kojih je jedna verovatno 155. bridaga mornaričke pešadije, te 103 komada vojne opreme.

Kako piše Oryx, web stranica koja prati vojne gubitke u ratu Ukrajine i Rusije, ruska vojska je tokom napada na Vuhledar izgubila ukupno 36 tenkova, a procenjuje se da su pritom ukrajinske oružane snage izgubile samo 20 komada vojne opreme - jednu petinu od ukupnih gubitaka Rusije u to vreme.

Britansko ministarstvo odbrane je izvestilo da je u toj bici živote gubilo 500 ljudi dnevno, a ruska je vojska tu doživela fijasko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.