Ludaja u tanjiru

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ludaja u tanjiru

Neugledni plodovi bundeve koje u kasnu jesen i tokom zime možete kupiti na pijaci ili u većim prodavnicama kriju riznicu hranljivih sastojaka. Dulek, ludaja ili tikva - imena su različita, isto kao i boje i oblici. Bledožute ili jarkonarandžaste, male kao pesnica ili teške i po tridesetak kilograma, bilo koju da odaberete, nećete pogrešiti. Kupujte samo plodove sa tvrdom i jedrom korom. Na suvom, hladnom i dobro provetrenom mestu bundevu možete čuvati cele zime, uz povremeno proveravanje: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ako kora omekša, odmah je iskoristite, kako plod ne bi istrulio. "Meso" bundeve je bogato vlaknima i beta-karotenom, a šolja kuvane ili pečene nezačinjene bundeve ima 12 miligrama vitamina Ce i samo 49 kalorija. Jestive su i semenke, bogate cinkom i masnim kiselinama. Treba ih jesti nepečene, u manjim količinama, pošto 100 grama semenki bundeve ima čak 620 kalorija.

U našoj kuhinji bundeva se upotrebljava uglavnom za pečenje, za pite i, u poslednje vreme, za sokove. Svetski kuvari mnogo su maštovitiji: Italijani spremaju rižoto sa bundevom, Meksikanci je kuvaju sa braon šećerom, dok je Francuzi stavljaju u čorbu, služe sa mesom, pa čak i peku hleb sa dodatkom ovog ploda. Izdubljena bundeva u Argentini služi kao sud za kuvanje paprikaša, Novozelanđani je jedu umesto krompira, a Indijci je, bogato začinjenu, dodaju u kari.

Pođite stopama maštovitih Italijana i isprobajte školjkice sa bundevom i ruzmarinom. Za četiri osobe potrebno je: 340 grama testa u obliku školjkica, oko 200 grama bundeve, dve grančice ruzmarina, čen belog luka, manja glavica crnog luka, 140 mililitara slatke pavlake, kašičica senfa, dve kašičice seckanog peršuna, 30-50 grama putera, 150 mililitara belog vina, sok od pola limuna, so, biber i ribani parmezan. Bundevu, očišćenu od kore i semenki, isecite na kockice, pospite ruzmarinom i maslinovim uljem i pecite 45 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni. Školjkice skuvajte u posoljenoj vodi. Luk i beli luk sitno iseckajte i propržite na puteru oko jedan minut, na tihoj vatri. Dodajte senf i vino. Kad proključa, ostavite da vri još 2-3 minuta. Dodajte sok od limuna, slatku pavlaku i začine. Školjkice procedite, izmešajte sa bundevom koju ste izvadili iz pećnice, prelijte sosom i pospite parmezanom.

D. D.

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.