Lubenica za čist  organizam

Izvor: Blic, 18.Jul.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lubenica za čist organizam

Leti, tokom vrućina, većina ljudi ima smanjenu potrebu za hranom. Dane uglavnom preživljavaju uz velike količine tečnosti, što je u jednu ruku dobro, ali i vrlo opasno. Da ne biste padali u nesvest i da biste što lakše podnosili nesnosne vrućine, evo popisa voćki za preživljavanje.





Lubenica


Od sveg navedenog voća izdvojićemo ukusnu i sočnu lubenicu, koja će vas, kao ništa drugo, rashladiti i istovremeno nahraniti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Meso lubenice je vodeno, slatko, a ohlađeno je veoma osvežavajuće. Lubenica, uglavnom sačinjena od vode, idealna je niskokalorična namirnica. U vrelim letnjim danima nema boljeg i ukusnijeg načina za nadoknadu vode izgubljene znojenjem. Naime, lubenica sadrži i do 95 odsto vode, zato trenutno gasi žeđ, a njen sok se razgrađuje po celom telu.

Osim vode i šećera, u lubenici ima i vitamina A, vitamina C, vitamina grupe B, beta karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, dok njena osvežavajuća svojstva potiču od jabučne i limunske kiseline.

Lubenica zbog svega nabrojanog povoljno utiče na varenje, jetru, srce i krvotok, a posebno bubrege, jer podstiče njihov rad, pri čemu dolazi do izbacivanja otrova i čišćenja organizma.

Kajsije i breskve

Osim što su ukusne, kajsije su bogate vitaminima, od kojih su najveći izvor vitamina A, B i C, a imaju i visok procenat beta karotena. Sveže isceđeni sok od kajsije je prirodni lek koji se koristi kod nekih kožnih bolesti.

A ako izgorite ovog leta na moru, evo leka - pomešajte sok od kajsije s medom i lagano namažite na kožu - rezultat će biti vidljiv u vrlo kratkom roku.

Koštica kajsije bogata je proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, pa se vrlo uspešno koristi u kozmetičkoj industriji kod izrade proizvoda za suvu i naboranu kožu. Ovo ulje lepo se upija u kožu i ne ostavlja masne tragove, a pri tom vlaži i revitalizuje kožu. Ulje kajsije koristi se i za masaže i u aromaterapiji jer hrani kožu, a njen miris ima opuštajuće delovanje.

Dinja

Ne služi samo za utaživanje žeđi, ona, prema najnovijim istraživanjima, jača otpornost tela na štetne UV zrake. Naime, dinja je bogata antioksidantima koji telo štite od štetnih radikala koji pak nastaju usled prekomernog izlaganja suncu.

Ako tome dodamo i to da se u četvrtini dinje skriva dnevna doza vitamina A i oko 70 odsto dnevne doze vitamina C i da ima ukupno samo 50 kalorija, dali smo vam dovoljno razloga da se dinja ovoga leta češće nađe na vašem stolu.

Narandža

Ovo voće je, naravno, dostupno tokom cele godine, a njegovo dejstvo na organizam podjednako je važno i zimi i leti. Narandža ili narandžin sok su bogati folnom kiselinom, vlaknima, beta karotenom, poznatom po antioksidacijskom delovanju i pre svega vitaminom C. Tu su još i flavonoidi i karotenoidi koji deluju antikancerogeno.

Narandžu možete da konzumirate svakodnevno na više načina. Ako uvedete pravilo obaveznog doručka, uz njega možete da popijete čašu narandžinog soka ili organizam osvežite svežom narandžom. Istu možete, uz još poneko voće, da pripremite kao voćnu salatu nakon doručka ili kao jedan od međuobroka.

Kao najvažniji učinak za lepotu i zdravlje tela narandža, ali i drugo citrusno voće poput limuna i grejpa imaju najjači i najblagotvornije dejstvo u procesu detoksikacije organizma.

Šljive

Mnogi ih vole sveže ubrane, a mogu da se jedu sušene, ali i kuvane u kompotima. Ukoliko je šljiva vaše omiljeno voće, uživajte u njenom ukusu u neograničenim količinama. Ali, važno je reći da suve šljive imaju četiri puta više kalorija od svežih, a osim što su ukusne, bogate su i pektinom koji podstiče rad creva. Bogate su i skoro svim B vitaminima, izuzetno važnim za jačanje nervnog sistema i imuniteta, pa samom tim razvijaju stvaraju otpornost na stres.

Jabuke

Još jedno voće u nizu čija je funkcija pročišćavanja nezamenljiva je jabuka. Bogata je pektinom koji deluje na osećaj sitosti i povoljno deluje na sistem za varenje, pa se iz tog razloga jabuka smatra najboljom dijetalnom namirnicom.

Od njenih plodova priprema se jabučni ocat koji je, pomešan s medom i vodom, okrepljujuće sredstvo za organizam, a korišćena je i kao narodni lek. Od nje mogu da se prave i čajevi za lakši san, protiv umaranja, glavobolje, migrene i upale grla.

Najčešće se jede sirova, ali može da se skuva za kompote, marmelade, džemove i da se cedi za sokove.

Banana

Dostupna je tokom cele godine, a prava je energetska bomba - ona je voće s najviše kalorija i baš zbog toga je najbolji izbor za brz, ali zdrav zalogaj. Obiluje vitaminima i mineralima poput fosfora, magnezijuma, kalijuma, vitamina A, vitamina B6, folne kiseline i organizmu preko potrebnog vitamina C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.