Izvor: B92, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lovas": Ukinut pritvor petorici

Beograd -- Sudija Veća za ratne zločine ukinuo pritvor petorici od ukupno 12 osumnjičenih za ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj 1991.

Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić istakla je da je rešenje o ukidanju pritvora doneto nakon što su u istrazi saslušani svi svedoci sa teritorije Srbije koje su predložili Tužilaštvo i odbrana. Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je 30. maja zahtev za sprovođenje istrage protiv 12 ljudi osumnjičenih da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1991. godine počinili ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj.

Prema navodima Tužilaštva, za mučenje, nečovečno postupanje i ubistvo 70 civila u Lovasu osumnjičena su četvorica pripadnika bivše JNA, četvorica civilno-vojnih vlasti u Lovasu i još četvorica iz sastava oružane formacije "Dušan Silni".

Za taj zločin osumnjičeni su Ljuban Devetak, Milan Devičić, Milan Radojičić i Željko Krnjajić, koji su, kao meštani Lovasa, bili pripadnici lokalne civilne vojne vlasti.

Osumnjičeni Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, bili su pripadnici gardijske motorizovane brigade tadašnje JNA, a Petronije Stevanović, Aleksandar Nikolaidis, Dragan Bačić i Zoran Kosijer pripadnici oružane grupe "Dušan Silni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.