Izvor: B92, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lovas": Sud doneo odluku o istrazi

Beograd -- Okružni sud saopštio da je noćas doneto rešenje o sprovođenju istrage protiv osoba koje se sumnjiče za zločin u Lovasu 1991.

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da je sud doneo tu odluku pošto je kasno noćas završeno saslušanje svih 12 osumnjičenih, a svim osumnjičenima je određen pritvor. Tom odlukom je ispunjen zahtev Tužilaštva za ratne zločine, koje je juče tražilo istragu protiv tih osoba za zločine u mestu Lovas u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatskoj.

Za mučenje, nečovečno postupanje i ubistvo 70 civila u Lovasu od oktobra do novembra 1991. osumnjičena su po četiri pripadnika JNA, civilno-vojnih vlasti u Lovasu i paravojne formacije "Dušan Silni".

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za Danas da je pretkrivični postupak u predmetu "Lovas" trajao dve godine i da su Služba MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina i Vojno-bezbednosna agencija saslušali više od 50 osoba i prikupili brojne materijalne dokaze.

Na pitanje gde će se voditi postupak, on kaže da Hrvatska ima svoj predmet, a Srbija svoj, i da će tužilaštvo Hrvatske pomagati da se proces završi do kraja, kao što i njima pomaže tužilaštvo Srbije.

"Što se tiče izručenja, postoji ustavna barijera da se državljani jedne države izručuju drugoj. Najbolje bi bilo da predmet bude pred našim ili njihovim pravosuđem, ali bitno je da se svi ratni zločini razotkriju. Nedavno potpisanim sporazumom tužilaštava Hrvatske i Srbije približili smo se maksimalnoj pravdi", rekao je Vekarić.

Pred Županijskim sudom u Vukovaru podignuta je optužnica protiv 18 osoba zbog ratnog zločina u Lovasu. Jedna osoba u međuvremenu je preminula, jedna se brani sa slobode, jedna je pre nešto više od mesec dana uhapšena dok je iz Srbije prelazila u Hrvatsku i nalazi se u pritvoru u Osijeku, a ostale su nedostupne.

Sudija Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski rekao je za Danas da mu nije poznato da li su osobe koje su uhapšene u Srbiji iste one protiv kojih se vodi postupak pred tim sudom.

On kaže da bi tim osobama moglo da bude suđeno u Hrvatskoj samo ako nisu državljani Srbije i ako su uhapšene na osnovu međunarodne poternice raspisane na inicijativu Hrvatske.

Jović: "Dušan Silni" nema veze sa SNO-om

Lider nekadašnje stranke Srpska narodna obnova Mirko Jović negirao je da je paravojna formacija "Dušan Silni", čiji su pripadnici osumnjičeni za ratni zločin u Lovasu, ima ikakve veze sa SNO-om.

"Nije postojala jedinica 'Dušan Silni', već samo dobrovoljci koji su se tako zvali. Oni su imali veze sa Srpskom narodnom obnovom, i to nikada nismo krili", rekao je Jović i dodao da su svi njegovi dobrovoljci išli i vraćali se kao civili.

U to vreme, prema njegovim rečima, u Hrvatskoj su bili vrh vojske, policije i bezbednosnih snaga Srbije i bilo je nemoguće da se bilo ko odmetne i napravi posebnu formaciju.

Mirka Jovića je sa odredom "Dušan Silni" prvi put doveo u vezu nekadašnji šef Vojne bezbednosti Aleksandar Vasiljević, svedočeći pred Haškim tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.