Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lovas: Istraga protiv osumnjičenih

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv osoba koja se sumnjiče da su počinili ratni zločin.

Zahtev je podnet istražnom sudiji Veća sa ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a Tužilaštvo je predložilo da se svim privedenima odredi pritvor. Juče je MUP priveo 12 osoba - po četvoricu pripadnika bivše JNA, zatim civilno-vojnih vlasti u Lovasu i pripadnika paravojne formacije "Dušan Silni". Oni su osumnjičeni za zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hrvatskoj.

Oni se sumnjiče za mučenje, nečovečno postupanje i ubistvo 70 civila u Lovasu od oktobra do novembra 1991.

U saopštenju Tužilaštva navodi se da je pretkrivični postupak trajao dve godine i po zahtevu Tužilaštva MUP Srbije, Služba za otkrivanje ratih zločina i Vojno-bezbednosne agencije saslušali su više od pedeset lica i prikupili brojne materijalne dokaze.

Deo dokaza prikupljen je kroz regionalnu saradnju za Državnim tužilaštvom Hrvatske, navodi se u saopštenju.

"Izveštaj poslat na adrese u Srbiji"

Potraga za ostalim osumnjičenim se nastavlja, a deo podataka o mogućim izvršiocima zločina dobijen je od organa vojne bezbednosti, piše Danas.

Načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina Aleksandar Kostić izjavio je za taj list da je akcija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u toku i da će biti još privedenih.

Nekadašnji oficir Uprave JNA za bezbednost, koji je upoznat sa slučajem, potvrdio je za Danas da je nekoliko dana pošto je zločin počinjen, sačinjen detaljan izveštaj o dešavanjima u Lovasu i prosleđen na desetak adresa u Srbiji. Kako se dodaje, izveštaj je dobio i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Zoran Sokolović.

Izvor lista kaže da je u izveštaju navedeno i nekoliko imena, ali i to da su zločine počinili pripadnici paravojnih formacija, a ne vojska. Sagovornik lista je rekao i da je Uprava za bezbednost podnela krivične prijave protiv odgovornih, ali da ne zna šta se s tim događalo kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.