Loše vreme odložilo bugarsko-rumunske vojne vežbe u Crnom moru

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše vreme odložilo bugarsko-rumunske vojne vežbe u Crnom moru

Loše vreme odložilo je za jedan dan zajedničku mornaričku vežbu SAD, Bugarske i Rumunije u Crnom moru, saopštilo je danas iz Sofije bugarsko Ministarstvo odbrane. Admiralski brod rumunske flote: Fregata "Kralj Ferdinand"

Američki razarač trebalo bi da učestvuje u manevrima sa rumunskim i bugarskim ratnim brodovima Crnom moru u vreme kada su proruske snage preuzele kontrolu nad poluostrvom Krim.

Vežba PASEKS jugoistočno od rumunskog priobalnog grada Konstanca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planirana je još prošle godine i deo je zajedničkih vojnih vežbi triju zemalja, koje nisu povezane sa situacijom u Ukrajini, navelo je bugarsko ministarstvo.

U vežbi je Bugarska trebalo da učestvuje sa fregatom "Draski", Rumunija sa tri svoja broda, a SAD sa razaračem USS Trakstan (Truxtun).

Cilj vežbe je povećanje operativne kompatibilnosti izmedju pomorskih jedinica NATO, unapređenje međusobnog razumevanja i podizanje borbene gotovosti posade.

Američki borbeni avioni takođe učestvuju u zajedničkim vežbama u Poljskoj, a manevre će nadgledati poljski predsjednik.

SAD su saopštile da su obe vežbe planirane pre krize u Ukrajini, ali da istovremeno predstavljaju signal podrške članicama NATO-a koje strahuju da bi mogle biti sledeće, ako Rusija vojno interveniše u Ukrajini.

Pročitajte još Sutra vojna vežba u Crnom moru

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.